Alla inlägg under januari 2011

Av Lena - 22 januari 2011 17:33

Lördag med sol, gnistrande snö och 2 minusgrader, det är inte ofta.....eller det kanske är det och jag som bara förträngt detta i raden av alla snöstorms och tok-kalla lördagar som varit hittills.

Har tittat på sport-tv en hel del....men också varit ute på långtur med hunden. så härligt och roligt att stega på med stavar och allt.

Maken har begett sig till Skellefteå för en hockeykväll med sina bröder, just såna aktiviteter kan jag faktiskt hoppa över. Stå och frysa i en ishall har sällan legat på min topplista över "roliga-grejer-för-en-lördag"....fast se hockey på tv är helt okej. Hunden och jag ska ligga skavfötters och se på nåt bra och sova tidigt och hoppas på fint väder imorgon också.


Rubriker i dagens tidningar är bland annat att Hanna Graf tycker svenskarna är så inskränkta och korkade (hon blev utröstad ur Let´s Dance igår....) och att man int får sticka ut på något vis. Jaha, efter att ha sett dansprogrammet är jag rätt säker på att utröstningen inte beror på något annat än hennes mindre lyckade danssteg. Nyhetstorka eller korkad människa? Tja, svårt att avgöra...oavgjort tror jag...


Vad mer att reflektera över idag? Vinterkräksjukan kanske?

Läser att den ställer till/får stora konsekvenser för sjukvården, flera avdelningar får stänga m.m Vi har definitvt märkt av det på jobbet, vår enhet hade 4 borta i slutet av veckan, fritids hade fyra personal borta och jag gissar att det är mer nästa vecka. Vill verkligen inte ha eländet, vad göra? Vitlök? Vitpeppar? Inser att det är bara att ta "tjuren vid hornen" om den kommer...


Glasögonbågebestämmandet går tungt, kan inte riktigt känna in vilket pas som blir bäst och mina kära i familjen tyckte ju så olika, måste nog helt lita på mig själv.

Nu är det snart dags för handboll, ge järnet Sverige!

Mortuta

Av Lena - 21 januari 2011 22:08

  


Det är helt otroligt, snön ligger på alla träd, det är frostigt och vitt på precis alla grenar och pinnar och skruttiga blad som kan tänkas finnas på träden....Då jag promenerade hem efter jobbet (vid 11.30-tiden redan...) var det en kavalkad av grå-vita-nyanser på träden. Jag stod stilla efter cykelbanan och bara beundrade prakten. Kylan stack i mitt ansikte (-13 grader), solen gav snökristallerna en chans att glittra lite extra och det var helt underbart.

Lite senare på dagen, då jag kom hem efter alla stadsärenden, var jag bara tvungen att ta några bilder på rönnen hos grannen...


  


Märkligt, eller hur?


Nåja, dagens ärenden innehåll en del självplågeri och en del velande. Dvs vaxning av överläpp och sen valet av nya glasögonbågar. Det förstnämnda är bara en pina, om än väldigt kort stund. Numera behövs det nån gång per halvår....Låg och tänkte på de stackare som måste göra detta en gång i månaden för att inte till sist vara helt mustaschprydda. Ja, och så dom som faktiskt gör dt helt frivilligt...alltså bikinilinjen och sånt....aj, aj, aj....

Ja, nu har då jag fixat till de små strån som dykt upp sen i augusti. Bort med dom!

Nya bågar alltså....efter att ha provat kanske 30 par, ratat ett tjugotal av dessa av orsaker som för fula, för små, för stora, för töntiga, för trendiga, för otrendiga etc etc etc. kom jag till sist ut med fyra stycken. Dessa ska då provas om och om igen, visas upp och bedömas av resten av familjen och sen ska jag försöka bestämma mig.

Nu är klockan runt 22.30 och fyra närstående har fällt sina utlåtanden om bågarna. Har det hjälpt mig mot ett beslut? Nja, knappt, eftersom de tyckte så olika....

Tror att jag tittar på detta i dagsljus och utan de trötta fredagsögonen.


Sonen har kommit hem över helgen.  Han damp ner med flyg på eftermiddagen....med tvättkorgen. Ha, ha....det var bara att ladda maskinen och köra igång. Hans möjligheter till stortvätt är inte så stora där i fjällen...och vad gör man inte...Är lite svag för hans önskemål få jag väl erkänna....

Hans tempo är högt och vi ser mest bara ryggtavlan eftersom kompisar av olika slag ska hinnas med också under detta korta besök. Helt förståeligt, klart att han ska träffa dom....oss får han träffa då vi kommer på sportlovsåkning.  


Har zappat mellan Let´s dance och Skavlan ikväll. Fastnade hos Skavlan en längre stund då gästen var Stieg Larssons bror Joakim, ett intressant samtal där han fick i stort sett samma frågor som Larssons sambo Eva Gabrielsson fick förra veckan. En helt annan vinkel kom fram än den som  lyfts fram av tidningarnas intervjuer av Gabrielsson....hm, intressant. Undrar vem som äger sanningen? Eller kan man se saker så oerhört olika utan att ljuga?

Dessutom var det så skönt att lyssna på Joakim Larssons härliga ume-dialekt, helt okonstlad och vanlig...

Fortsatte sen att titta på tangon och jiven som verkade skitsvår...eller är det så att flera av de som är med har liiite svårt med takten ibland? Fast det är väl lätt att vara soff-proffs.

Maken och jag brukar rätt ofta vara sådana soff-domare/jury/proffs då det behövs. Det är rätt kul  att låtsas förstå och fälla uttalanden om sånt man egentligen inte kan ett smack om....förutom takt möjligtvis.


Boktips? Ja, just nu så läser jag mest kursplaner och lokala läroplaner och andra skolgrejer.Kul? nja....kan ju knappast kalla det boktips.


Nä...nu lockar soffan och finafilten, där sover maken redan sött sedan nån timme.....


Mortuta

Av Lena - 19 januari 2011 22:16

 

Då är det onsdag igen....fattar inte var tiden tar vägen???

 

Har precis kommit hem efter veckans andra körövning, ikväll var det dags för Sångkraftarna att ta ton. Vi har fått nya noter och det är massor att lära sig inför världsmästerskapen....skitsvåra och läckra och vackra och annorlunda stycken. Fattar inte just nu hur jag ska få in allt i skallen....men jag vet ju att det går, har varit med om det så många gånger så....

 

Ikväll fick vi också reda på att kören beviljats 100 000 kr för 2011 för planering av en internationell körfestival i vår stad. Så häftigt! Jag ingår i festivalgruppen och nu är det bara att sätta igång att arbeta med hemsida m.m

 

Kvällens hårdkörning var Bohemian Raphsody. Oj, oj, oj så svårt. Jag måste lyssna på Queen många gånger för att få till de där rytmiska sakerna som ser så svåra ut i noterna men kanske känns bättre då Freddie Mercury sjunger.

Men....kul ska det då bli.

 

Väder och vind just nu? Tja, -15 och klart. Fullmånen lyser upp skogen och det är så vackert ute. Längtar faktiskt lite till hundpromenaden imorgonbitti.

 

Nämen....hör på nyheterna att en pedofildömd person kunnat fortsätta förgripa sig på barn eftersom sjukvården hjälpt honom med lägenhet i ett barnrikt område.

Hallå!!!! var finns förnuftet?

Hur tänkte man då? Offrade några barn? Ingen från den aktuella psykiatriska avdelning, chefer eller så ville uttala sig eller ta ansvar trots att nyheterna kunde visa på papper som bevisade att man ordnat hyreskontrakt åt mannen.....ja, ja...alla ska ha en andra chans.....han var färdigbehandlad....bevisligen inte......hm, det är ju bara barn som drabbas...suck.

 

nu måste jag nog jobba en stund....har inte ens tid att fundera över en bra låt. Jo, förresten, lyssna på VibaFemBa.....snyggt och rent och roligt!

 

/ mortuta 

Av Lena - 17 januari 2011 20:24

Så blev det måndag igen, jobbat som en tok hela dagen. Glömde äta lunch....ja, upptäckte att klockan var halv ett och då stängde skolrestaurangen och jag blev utan...inte bra. Imorrn tror jag att det finns mer tid för att ta lunch.

 

På promenaden hem upptäckte jag plogkanter hos de allra flesta husägare som jag passerade. Hann hänga lite med huvudet innan jag kom eftersom jag verkligen inte ville slita med det direkt.....men gissa vad? Vår kära granne M hade varit snäll och fixat allt åt oss....tack för det!

 

Så nu kan vi ägna oss åt handbollslandskampen istället. Sverige-Korea, förhoppningsvis en seger och i skrivande stund leder Sverige med 5-2 och spelar rätt bra. Jag älskar handboll, både att se och spela....tufft och fartfyllt.

 

Boktips för dagen måste  bli en ungdomsbok idag, mina killar i årskurs 9 bara älskar de spännande böckerna som Magnus Nordin skriver...."Prinsessan och mördaren", "Årstamördaren" ja, listan kan bli lång...

 

nu måste jag fokusera på matchen en stund.....

 

hejåhå

mortuta

Av Lena - 16 januari 2011 14:06

..ja, vädret alltså. Igår pendlade det mellan 20-25 grader kallt och man frös ända in i märgen. Innan klockan var 23.00 var det bara -5 och ett skönt väder.

Vi började raskt planera för skidturer och sånt som söndagsnöje....Men då vi vaknade var det snöstorm och pinblåst! Nån ny SMHI-varning att man ska hålla sig från vägarna osv. Ja, det blev gym istället och Vinterstudion igen.

 

Igår var vi på bio och Svinalängorna. Oj, oj, oj vilken stark film som var både sorglig och hemsk och ibland fylld av igenkänning från 70-talet. För den som inte vet vad den handlar om så är det en filmatisering av den självbiografiska boken med samma namn, beskriver en 10-12årig finsk/svensk flickas tillvaro med supande föräldrar, hennes slit med att behålla nån sort normalliv med skola och kamrater men också sköta alllt från lillebror till klä på en asberusad farsa till att laga mat eller städa upp hundskiten som nån missat inomhus m.m Det är en tragisk beskrivning av ett livsöde som man antar att så många barn delar med filmfiguren.

Handlingen fick mig att tänka på en ung släkting som levt i sådan misär under en del av sitt liv, jag tror att man fattar kanske lite mer nu om hur det är från ett barns perspektiv....fruktansvärt!

 

Vi var helt uppfyllda av filmen och pratade väldigt mycket om handlingen och vilka tankar den gett...

Vilken skillnad det är att se en film som ger tankar och samtal efteråt jämfört med en som s.a.s stannar kvar i biosalongen då man går därifrån.

...fast, ibland behöver man väl såna filmer också, antar jag.

 

Vad mer? boktips? Det kom en bok på posten som jag ska försöka läsa den närmsta tiden. Författarna heter Åsa Träff och Camilla Grebe och den heter "Någon sorts frid". En psykologisk spänningsroman verkar det vara, kan nog bli bra. Ska bara kämpa igenom Presidentens hustru först...det går tungt med den. Men jag tror jag vet varför,  - måste kolla synen eftersom glasögonen är svaga, - jag envisas att läsa innan jag somnar och det faller ju på sin orimlighet.

De böcker som jag läser under andra tider på dygnet går betydligt lättare att läsa.....

 

ja, men då är det väl färdigskrivet för idag tror jag. Dags för lite strykning och lite jobbförberelser och sen lite sjungande...om inte snöstormen stoppar min framfart.

 

ha de

 

mortuta

Av Lena - 15 januari 2011 14:38

Vi trotsade kylan och begav oss ut medan solen fortfarande var uppe. Maken på spark med hunden och jag med kameran och Gråbolandet och havet som mål.

 

Jag har just nu svårt att hitta de rätta orden för att beskriva känslan av hur det var. Vackert, stilla, tyst, mäktigt, glittrande m.m Ja, orden räcker nästan inte till.

 

Titta på bilderna och njut:

        

 

...och så ett orört skidspår vilket är en fröjd att se, blir lite less på dom som går mitt i....

  

 

Jag var alldeles ensam på min promenad och kunde i lugn och ro njuta av tillvaron och fota och fundera. Kan alltså med gott samvete nu bänka mig framför skidskyttet.

Heja Helena Ekholm m.fl

 

vi hörs

Mortuta

Av Lena - 15 januari 2011 10:24

  


...Det är riktigt kallt idag! Under morgonturen med hunden var det -22!! Men faktiskt riktigt skönt ändå eftersom det inte blåser och solen skiner. Man kanske inte kan påstå att solen värmer men den lättar upp lite då man stegar iväg, håret blir frostigt och vitt efter ett tag och ångan stiger runt och ovanför kroppen.

 

Idag blir det tv-soffan med fina filten (den jag fick i julklapp av M och R) och en riktigt stor balja te. Då kan jag nog klara Vinterstudiosändningarna riktigt bra. Ska heja mig hes på de svenska skidåkarna....eller slumra en stund då och kanske??

 

Hoppas ni alla får en bra lördag!

 

ha de

mortuta

Av Lena - 14 januari 2011 21:34

...jädrans vilket långt ord det blev....

Alltså, ordet ska beskriva vilka olika alternativ en vanlig fredagkväll i januari kan erbjuda...och vad vi valde...

 

Okej, man kan ju gå på långpromenad med hunden. Stå en stund vid kiosken och titta på byns ungdomar som går mellan ungdomsgården och ICA....inte kul!

Man kan ta bussen till stan och gå på bio och sen få vänta ohyggligt lång tid på bussen hem....inte kul!

Man kan stanna hemma, laga en god middag tillsammans och sen zappa mellan Let´s dance, På spåret och Skavlan. Ja, jag vet att det är töntvarning och allt sånt...men det är rätt skönt att göra sånt en vanlig fredagkväll....så, det blev så.

 

Det är kallt som tusan, 16-18 grader...beroende på om man tittar på fram- eller baksidan av hsuet. Hursom helst så är det kallt...igen! Jag har planer på att vi ska ut på skidor av nåt slag imorgon. Pyttsan! Det lär väl bli en innedag igen....

Nu är jag less på snödagar och köld!

 

Nåja, tittar alltså på Let´s Dance och beundrar trots allt alla som är med. De allra flesta är väldigt taffliga på golvet och nån är rent av helt ur takt hela tiden. Man kan undra vad som gör att man vill vara med? Göra nåt i flera veckor i direktsänd tv utan att man kan det....men, sen visar det sig oftast att det blir några som blir sååå bra. Då tröttnar hälften av publiken eftersom lyteskomiken på nåt vis upphör.

 

Det är skönt med helg i alla fall. Har haft en bra arbetsvecka, eleverna har varit roliga att umgås med, rätt pigga på att jobba och kollegorna trevliga. 

 

Våra vänner som vi skulle gå p åmiddag hos i morgon ligger båda nerbäddade i hög feber, så det blir inget av med det. Vi tänker nog gå på bio istället, ska se Svinalängorna. Har hört att den är jättebra, nån som sett den och har några åsikter?

 

Dagens musikval är helt klart Tove Styrke! Mest för att jag känner hennes pappa, så det så  .nja, kanske också för att hon är så cool och har en skön röst....

 

tack o hej leverpastej

mortuta

Presentation


Välkommen att dela mina funderingar...

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6 7 8 9
10
11
12
13 14 15 16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26 27
28
29 30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards