Alla inlägg under maj 2012

Av Lena - 12 maj 2012 21:51



Denna lördag var det då dags för mig att bli överraskad med någon trevlig aktivitet. Maken hade lyckats hemlighålla eventuell planering så jag var riktigt nyfiken vid morgonkaffet.

" Vi ska titta på limousiner idag".

Aaaa? Okej?

"Ja, alltså inte bilar då....utan....vi ska till en gårdsbutik där de föder upp köttdjur av rasen limousine".


Så kul att göra en sån utflykt!


 

Alltså begav vi oss till Åbrånets gård, med gårdsbutik och fik. Rakt ut på landet genom ett blåsigt landskap. Till en gård med massor av köttdjur, höns, lite hästar och så två glada hundar som följde oss var vi än gick.


Försäljning av kött av olika slag, gott fika, tunnbröd, sylt, ägg och en massa annat stämningshöjande mötte oss i dörren till den lilla gårdsbutiken. Ägaren berättade om arbetet och stoltheten över gården gick det inte att ta miste på.


       



Fikastunden och provsmakningen var mysig,

vi satt bredvid bagarstugeugnen och njöt....


 Man kan tro att det var ett tufft fikabeslut, smakrika rökta korvar eller hembakta bullar? Ha! Inget val, man tar lite av varje förstås......



 

Men sen kom det roligaste av allt. Vi gick runt i lagården....åh, den doften fick mig att förflyttas 40 år bakåt....att sen också få stå med 7-8 små kalvar runt omkring sig, känna en sträv tunga mot handen och bli nosad på av de små sötnosarna var så härligt.


           




Smälte sen totalt då jag blev stående öga mot öga med en fjolårskalv.

Dom ögonen var så fina.... 






Fick också se Alla Kalvars Fader....dvs stora tjuren. Han hade ett eget litet kyffe varifrån han bevakade gårdsplanen, alla båsen och gårdsinvånarna. Stadig kille är väl den tydligaste beskrivningen av det djuret.



 


Kände mig som ett barn på nytt då jag kunde gå runt där och klappa och småprata med djuren. Mindes dock efter ett tag hur doften sätter sig som ett bättre limstift på kläderna...tyvärr.


Hemma igen hängde vi ut våra jackor, det behövdes kan jag lova.


Överraskningsdagen avslutades med en god middag på mysiga krogen Le Garage. Gott, gott.....



Mortuta



Av Lena - 11 maj 2012 08:22



Man får ta varje tillfälle till att föra ut det man vill få mänskligheten att veta.


Denna gång en konsert.

Vill du höra på vackert sjungen körsång och ge våroch sommarkänslorna en rejäl skjuts framåt? Bor du dessutom i trakten av Umeå...ja, då är det här din chans. Komsi, komsi.....vi väntar på dig och ska sjunga extra fint om just DU sitter i publiken. Kanske rent av vinkar jag lite diskret...vem vet.


Nåja, nog med gratisreklamen för den här dagen.


      



I brist på nån halvintressant hockeymatch blev det Let´s Dance som fick avsluta torsdagen hos oss. Det passade bra att krypa ihop i soffhörnet, under en filt och med bästa dans-besserwisser-minen påkopplad. I ärlighetens namn kan jag inte ett dugg om tiodans, urskiljer väl mest huruvida de dansar i takt eller ej...men det är ju kul att leka jury litegrann. häl...tå...sträcking..hi,hi.

Vi kände oss eniga med juryn denna kväll och kunde vinka adjö till det par som fick avsluta tävlandet. 


Men, det var dock en av oss som var oerhört uttråkad av soffhänget. Hunden!

Han suckade och låg framför mina fötter-på golvet-i soffan (om han fick...)-i köket (suckade då lite extra högt för effektens skull) osv.

Var till sist tvungen att ta lite bilder på honom. Trodde att det skulle göra honom lite irriterad och upplivad....näppeligen...


        

     Inte speciellt vackra bilder men väldigt typiska.






            ¤¤¤¤¤¤¤

Så....över till något av mer allmänintresse...


Vad händer i världen just nu? Vad har hakat sig fast i min hjärna.


Hurra, äntligen börjar det röra sig i USA. Obama deklarerade igår sin, obs SIN personliga åsikt om att samkönade äktenskap borde vara okej. Detta enligt efter att ha mött så många lyckliga samkönade par i sin omgivning. Men bra Obama, du vill inte heller stå ivägen för alla människors rätt till kärlek. Vi tycker lika du och jag.

Men....man kan anta vilket ramaskri detta uttalande har gjort/gör i de väldigt konservativa och bibelstarka staterna. Pust, där kan det nog bli stora protester....


En undersökning från...hm, minns inte vilket universitet det var....visar att flickor i årskurs nio känner sig stressade och har mycket huvuvdvärk. Alltså, det hade de inte behöver lägga ner fem års forskningspengar på, bara fråga oss som jobbar. Vi ser det och tänker ofta på orsaker och hur skolan kan förändra sig. Vem är det som planterar in stresskraven mer hos flickor än hos pojkar? Knepig fråga, utan bra svar just nu.....


Det regnar.....igen. Vi upptäckte ett hål i taket och en liten pöl inne....vem ska nu upp på taket för att laga? jo, ni gissar nog rätt......mer information kan tänkas komma...



 Mitt helgnöje?

Jag ska ge mig på nån av alla böcker som väntat på mig nu....ända sen i höstas. Får se vilken som blir den första? en deckare? en novellsamling?

ungdomsbok?






Mortuta 





Av Lena - 9 maj 2012 07:50

Nätköp är en sorts handel som, enligt dagens tidningar och teve växer oerhört.

Kanske det....

 

Om man hade frågat min gamla pappa om näthandel och om hur mycket han köpt, hade han förmodligen förvånat tittat på och sagt... " men harreligen jänta, nog vet du att jag inte fisk´med nät....". 

Med det menade han att han inte hade nån aning om vad jag frågat honom.

Till saken hör att att det är endast drygt sex år sedan han jag kunnat fråga honom, på riktigt alltså...


Alltså har de rätt, de som säger att en sån sorts affärsverksamhet som når ut till gemene man är förhållandevis ny. 


Var man än befinner sig är man bara ett knapptryck ifrån ett inköp...

Ja, så skulle väl en slogan kunna låta.


Fördelar? Nackdelar?


Vi kan nog göra långa staplar på båda hållen.


+

Bra att kunna göra inköp i lugn och ro och inte trängas i en stressig butiksmiljö.

Rätt ofta ett billigare pris än butikerna.

Bor man långt ifrån städer och de specialbutiker man vill åt förenklar näthandeln en hel del för den enskilde konsumenten.

Man kan lättare jämföra priser och göra klokare inköp.


-

Antar att det finns stor risk för "över-köp" eftersom man inte handlar med kontanta medel.....ser inte de pengar man spenderar, inte ens på en konto eftersom det tar ett tag innan summan dras. Har man tendens till shopoholic-beroende så måste ju näthandel vara helt förödande....


Produkten kan se helt annorlunda ut i verkligen.

Minns ett inköp som skedde i vår familj.....en beställning av det som  såg ut som små nätta Ipad-högtalare visade sig vara gigantiska svarta, blanka monster i värsta Star Warshjälms-design...ångraknappen var lite svår att finna på sighten....men vi lyckades skicka tillbaka lådorna. Ha, ha.....vilket schåå det blev...


Hör på morgonens teveinslag att de allra vanligaste klagomålen på ett nätköp (speciellt för köp utanför EU) är att man inte får någon vara, att det är helt fel produkt eller att man absolut inte kan få kontakt med företaget för frågor/klagomål.












Men det som kanske är det mest bekymmersamma är väl att detta på sikt kan utarma handel "in real life". Alltså det blir svårare för traditionella affärer att konkurrera prismässigt...

.Än så länge bara gissningar från min sida, men det känns som en rätt logisk konsekvens. Köper fler ex.vis kameror via nätet till ett lägre pris borde ju fotoaffärerna märka av det, eller?








Med varje ny typ av affärsverksamhet så poppar de snabbt upp bedragare som ser en möjlighet att lura oss vanliga konsumenter. Leverar tegelstenar istället för tunga paket.....Nu är det full fart på lurendrejarna också....


Ska vi då bara gilla läget, go with the flow eller på motvallskärringsvis veva med handväskan, sätta hälarna i backen och envist alltid vilja ta på produkterna innan vi handlar något? 


Nja, jag tror en blandning av båda parterna är det bästa (okej, nu är jag sådär svenskt lagom igen.....suck), inbillar mig att det är svårt att stå emot en sån stark rörelse. 


Ska bara lova mig själv att läsa igenom det finstilta på beställnings-sidorna så att jag vet att det finns någon att kontakta om det blir nåt fel. Då ska det väl gå bra!







 

För övrigt så går maken med gipset i högläge.....ser med all rätt lite plågad ut.

Jag pysslar om och hoppas på bättring.



Mortuta



Av Lena - 6 maj 2012 17:35



När det ska skruvas och spikas i vår familj är det åtminstone en av oss som snabbt är frivillig och då med diverse verktyg går igång på uppgiften. Så skedde även igår.


Nyinköpta lampor, röda och fina, skulle äntligen få ersätta de två något kantstötta och provisorisk superlimmade som hängt med lite för länge.

Så...maken var genast på gång med riggandet.

Fram med kökstol att stå på, skruvmejslar och diverse andra mojänger och till en början gick allt som en dans. Ja, en och annan svordom hanns väl med för att på nåt sätt verkligen befästa tyngden i hempysslandet. 


Sen händer det som man absolut inte vill ska hända. Stolen glider undan och maken hamnar i en dubbel salkov som slutar mot köksväggen, tar emot sig med handen och bryter handleden..... 

Fast..det vet vi ju inte då direkt....hjältemodigt anser han att det nog inte är så farligt. Florence Nightingale....alltså jag...lägger isbandage och klappar tröstande. Inga benpipor är synliga, inget skvittrande blod eller avsvimmad karl och det bedömde vi då borde vara kännetecknen för allvarlig skada.

Vi går på middag hos goda vänner och har en trevlig lördagskväll och det hörs inte så mycket klagosång alls om handen.


Men sen....imorse var det ett annat läge. Blek om nosen av smärta kastade den hjältemodige hemmasnickraren in handduken.

Akuten, väntan, röntgen, väntan, ortopedjour, väntan, gipsning, väntan, röntgen, väntan och nu äntligen vilar den numera tvångsvänsterhänte maken ut i soffan.


Så kan det gå minnsann

 

Men, lamporna sitter bra i taket nu. Det blev så fint. 

Av Lena - 5 maj 2012 09:52

Jaha, 

man kan säga att det är skitväder med snöblandat regnslask som blåser lite tvärsöver och man blir kall och fuktig rakt igenom alla kläder och det kippar om skorna och hundeländet blir BÅDE lerig och blöt och.....


eller


man kan säga att det här är det sista och mest effektiva sättet för vädrets makter att få bort snön som ligger kvar och att det är rätt skönt att vända ansiktet uppåt mot snöflingorna och känna hur de dunsar lätt i ansiktet och givetvis är det lätt att andas och väldigt lite pollen i luften.....


Man kan välja inställning till tillvaron....ni vet halvtomt eller halvfullt-principen....


   (gammal bild, har s.k batteritorka för stunden)

Vårens förmodligen sista tulpanbukett ståtar på bordet och påminner om en trevlig fredagkväll med goda vänner. På nåt vis så har de där tvärt påkomna över en bit mat en fredagskväll-träffarna en tendens att nästan bli de bästa. Mat och prat i mängder med R och L där vi hann avhandla stora och små tankar, uppgradera varandra om barnens väl och ve och så förstås planera nåt skoj tillsammans längre fram. Alltså en bra kväll.....




 




Vad har rört upp sinnena, för folk i allmänhet och kanske för mig i synnerhet?


De senaste dagarna har det varit ett pådrag utan dess like runt på Facebook där en man har skrivit en beskrivning över hur han blivit bemött av Försäkringskassan i samband med hans återkomst till nån form av arbetslivnormalitet efter den lilla dotters död. Han känner sig omänskligt och känslokallt behandlad av myndigheten och det stämmer säkert.

Missförstå mig inte, jag känner all sympati åt honom och hans familj, det går nog inte att på något sätt förstå hur det är....men...jag tycker att det inte är så smart att publicera en enskild handläggares namn för det är ju systemet det är fel på inte enskild tjänsteman. Skäll på dem som skapar regelverket och protestera på den nivå där riktlinjerna läggs upp då kan vi kanske förändra något.


Camilla Henemark gråter en skvätt i tidningarna, denna gång för att hon får FÖR MYCKET poäng och inte alls är så bra som juryn säger och förstår inte varför folk röstar på henne. Offerposition nr 1. Herregud människa, det är ett underhållningsprogram som du är med. Såklart att varje omgång har sin deltagare som genomgår en utveckling från stelt skåp till mera smidig men aldrig riktig danstyp....tycker att Aftonbladet sjunker längre och längre ner i sin löpsedels-sättning då sådant får första plats. 


Då nu hockeyVM dragit igång hade de finländska arrangörerna gjort en kul  grej med sina supportar. De hade tryckt upp en gigantisk bild på den finländska laguppställningen men bytt ut ansiktena i hjälmarna mot fans. Detta hade sköts via FB och på nåt vis hade några icke önskvärda bilder kommit med. Man kunde alltså se Anders Berhring Breivik och Juha Valjakaljo(ni vet Åmselemördaren...) ståta bland spelarna. Mindre lyckat.........


Sådärja



Mortuta





Av Lena - 2 maj 2012 20:56

 


På lördag gäller det. Nordiska Mästerskapen i Barbershop och på bilden ser ni en av de deltagande körerna, Snowflake Singers från Umeå.

Häromkvällen hade jag äran och möjligheten att få vara med på deras gen.rep inför tävlandet. I vanliga fall står jag också där, i full smink och scenmundering men denna gång får jag nöja mig med att sitta i publiken.

           Det är en oerhört dynamisk sångstil och det är i princip omöjligt att inte beröras. En del berörs säkert av tanken "herregud,vad de ser konstlade ut" och en del med " Oh, så roligt de ser ut att ha". Oavsett vilken reaktion så kan man konstatera att att denna musik berör, både lyssnaren och utövaren.


Det går inte att stå där mitt i smeten och inte agera....för då blir man avvikande...det är då säkert.


 En dynamisk dirigent styr med kärleksfull hjärnhand. Det är ju inte alltid lätt att forma den där speciella klangen. Att sjunga i kör är ju att kliva ut från sin egen vilja att styra och tillsammans forma något. 







Kläderna är viktiga och Snowflakes har nya kläder och provade dessa för första gången nu. Det var mycket effektfullt, skulle få oss i publiken att "i vårt inre" se norrskenet bölja. Tro´t eller ej, det fungerar....Gnistrande och vackert.

   




Det är alltså bara att hålla tummarna på lördag kl. 14:00 för då står "flingorna" på scenen och gör sitt yttersta. Men redan på fredagkvällen ställs några av sångarna på prov, då står kvartett-tävling på schemat. Tävlingsdebuterande RING med fyra tuffa kvinnor ur kören.

        







Jag lärde mig ett nytt användbart ord för några dagar sedan, hörde det under en intervju med Bodil Malmsten. Hon beskrev en av Frankrikes presidentkandidater som karisma-sanerad.

Smaka på det ordet....beskriver alltså någon som inte har en speciellt färgstark personlighet, någon som blir lite "möbel" i rummet...lite beige framtoning. Men som dock är skärpt och duktig på det den gör men låter andra märkas.

Malmsten hävdade att det kunde vara bra för en politisk ledare att vara sådan, eftersom han då verkligen inte blev vald på populistiska motiv utan verkligen på ren och skär politik. Jag tror hon har en poäng i sitt resonemang. Presidentvalen i sydeuropa präglas ju av skandaler av olika diginitet och man kan ju verkligen undra på vilka grunder de går till val ibland.

  

Snowflakes är då verkligen inte karisma-sanerade, det är då en sak som är säker. Det fullkomligt lyser om dem....

 


Lycka till kära flingor!!

Av Lena - 1 maj 2012 11:17


Med stolta röster som trotsade blåsten välkomnade manskören våren på Bruksområdet och vi var många som lyssnade. Tror nog att det var första gången på många år som jag inte hutterfrös och därför kunde njuta av hela evenemanget. Solen sken riktigt skönt på oss alla och det var en trevlig stund med vårtal och Vinter ra..., Sköna maj...., Vårvindar friska... och så förstås den avslutande pampiga Norrland.

     

Alltså Våren, nu är vi redo. Du kan komma fram nu...på riktigt.


  

Jag gissar att om man kunnat se en flygbild över landet igår kväll och då markera alla grillar som användes. Gissar på tusen och åter tusentals. Så gjorde även vi....en grillad köttbit, ett gott vin och trevligt sällskap. Mys!

     

Avslutar kvällen med kortspel i mörkret. Tack vare våra uppfräschande insatser av uterummet kan man sitta där länge, länge trots bara några få plusgrader ute...


Valborgsmässoafton är också födelsedagen för några. Kungen blev 66 år, grattis på dig! Kompisbarnet Moa blev 14 år, sänder ett större grattis och hurra till dig.

Hatten av för jubilarerna.


  





Denna första dag i maj ägnas åt hemmapyssel, sång och hundpromenader.

Känns som rätt kloka val. Gör något trevligt eller viktigt av denna dag ni också. Kanske demonstrera, agitera, lyssna på nån som vill förändra eller förbättra.



  


Mortuta







Presentation


Välkommen att dela mina funderingar...

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards