Alla inlägg under juli 2012

Av Lena - 19 juli 2012 10:12

Då skulle det fortfarande vara ekonomiskt och byråkratiskt möjligt att ha små butiker med mat. Då menar jag inte alltså inte en mängd små ICAnära, saluhalls-stånden eller sånt utan...

 

 

Lilla kvartersbageriet

 

Slaktarns butik med läckra köttbitar

    Osthandlaren

  Frukt och grönsaksboden

 

eller fiskhandlaren....


Tänk så ljuvligt det är de gånger man kan gå med sin köpeslista och skaffa det man ska ha, färskt och gott och utan att det ska ha fraktats land och rike runt....

 

Javisst är jag inspirerad av det sydeuropeiska sättet men ändå....det här har slagit mig så många, många gånger.

 

Givetvis behövs de stora matbutikerna med s.a.s allt under samma tak men jag tror att vi lockas att köpa så mycket annat då vi går igenom en gigantisk Maxi-affär. Sånt som vi inte behöver eller mår bra av att äta.

Godis, läsk och snacks. Färdiglagad mat (kan visserligen behövas ibland....men det tar tusan inte lång stund att laga nåt bra från råvarorna heller...) har ju en tendens att innehålla så mycket socker och annat skit som kroppen verkligen inte mår bra av.

 

Med "special-butikerna" som ett vardagligt inslag skulle vi förmodligen tänka igenom mer vad vi stoppar i oss, se och välja råvarorna mer noga, röra vid maten för att veta om det är fräscht m.m. 

 

I min drömvärld är det inte "special och märkvärdigt"-dyrt utan en vanlig medellön ska kunna välja det också.

 

Vad tycker du ?

 

Sommaren är en tid då man kan se på matlagning ur minst två vinklar.

- fort och gärna färdigköpt för att man vill göra annat

- man har en stund extra både vid inköp och tillagning och kanske törs göra sånt som bara sett smaskigt ut i flashiga tidskrifter.

 

Måste man välja en väg?

 

Nej......herregud, det vore väl övermänskligt.

 

Men mat är ju gott och kul och man kanske har en liten extra stund tillsammans vid matbordet då det är semester.

 

Jag tar ibland tillfället i akt att prova gamla recept igen, röra ihop "hittepå", misslyckas, variera och smaka på nytt.....

 

Maken, släkt och vänkrets får vara testpiloter och ingen av dem har då än fallit ihop i magplågor så då kan man ju fortsätta lite till. 

Idag ska den genovese-pesto som inhandlades på resan provsmakas....härligt ärtgrön!

 

nån som har nåt nytt gott på gång?

Tips?

 

Ses i morrn igen då....

 

  Mortuta

Av Lena - 18 juli 2012 09:28

 

 

Då man ska vara i Cinque Terra-området är det oundvikligt att gå den kända men exploaterade och turistförstörda vandringen Via del Amore....kärleksstigen.


Vi ville inte vara sämre än nån annan av de hoper av turister som trängdes på tågstationen på väg till byn Riomagiorie, som är startbyn för de allra flesta lederna.


  Tillsammans med en hoper ivriga japaner stegade vi iväg. Redan i förväg visste vi att det var enkel vandring, eller som tjejen i biljettkassan uttryckte det " det går att använda högklackat....". Jojo, tänkte vi.....

Efter några minuter insåg vi dock att här var det inte fråga om naturvandring utan mera trottoarpromenad med folk (läs japanerna) som fotade sig själva och varandra överallt!  Fascinerande......de hade börjat med fotasigsjälv-orgien redan på tågstationen....undrar hur det har blivit så? 

 

Hur var då vandringsleden? Var det romantiskt? Blev vi uppfyllda av Amore?

Nja....

En tur på tjugo minuter på plattlagd stig, väggar fyllda av graffiti och klotter...tveksamt om det lockade fram romantikern i vare sig maken eller mig. 

Men....utsikterna var som vanligt bedövande....

 

 

Eftersom denna lilla promenadväg marknadsförs som en måste-del i nationalparken kände vi oss ändå rätt nöjda med att varit där och kunde sen stega iväg upp på de ödsliga och svår-"gådda" (härligt ord va?) lederna.

 

 

     

 

Ja just ja...

 

Har ju inte visat på kartan var detta underbara område finns.....

 

 

 

 

Mer i morron då....

 

  Mortuta

Av Lena - 17 juli 2012 21:00


Sådärja....


Då är Mortuta på hemmaplan igen.


De senaste veckorna har varit

magiska, helt underbara, ljuvliga, fantastiska, slappa, skit-jobbiga, 

tokj-la varma, vackra, svettiga...

 

Ja, det är faktiskt svårt att hitta orden som kan sammanfatta intrycken.

 

Vi har varit i Italien, i Ligurien. Tillsammans med maken, kära syster och svåger hyrde vi ett  hus med "medföljande" rosenträdgård, ett riktigt fynd får man väl lov att säga. Stort. Fräscht. Lugnt läge. Nära ändå till "stan o stationen".

 

Med vårt tillfälliga hem som utgångspunkt har vi sen i maklig fart, mycket på grund av den hetta som rådde gjort utflykter lite hit och dit. 

Åkt tåg till små byar runt omkring, sett på vackra saker, vandrat i smala gränder och ätit fantastiskt god mat,pratat och solat och slappat.

Nåja....kanske inte slappat hela tiden.....

 

Vi befann oss mitt i Nationalparken Cinque Terra och där finns det många kortare och längre vandringsleder upp i bergen....och där klättrade och gick vi.

 

Eftersom jag fortfarande har en del kvar innan hjärnan fungerar som vanligt så blev det också en sorts "hjärn"-träningsläger. Gick faktiskt bättre än väntat men krävde en del assistans av mitt kära ressällskap. Tack än en gång.....


     


Vandringsdagarna var helt underbara. Jag tror inte jag någonsin sett så vackra vyer....så många....

Stundtals gick vi mest och ropade till varandra hur vackert det var. Ja, de gånger det var möjligt att fokusera på något annat än var man skulle sätta fötterna eller då man lyckades torka bort den konstant rinnande svetten från ansikte och ögon. Uppåt, uppåt och sen lite trixiga stigar och så brant nerför på, av naturen byggda trappsteg och så upp igen och lite vanlig vandring mitt i vinodlingarna.


Det är svårt att förmedla skönheten i detta kustlandskap men förhoppningsvis kan ni förstå lite av vad vi upplevde via de bilder som jag tog.

 

                      Herregud, det blir lite tjatigt med vacker-vyerna, inser jag.....

 

Men

 

Eftersom jag nu är tillbaka med bloggandet efter "ledigveckorna" så blir det förstås en hel del reflektioner över mina upplevelser och då också mer bilder...av annan karaktär. 

Hoppas att du vill följa....

 

Nu får det vara nog för denna gång.

 

Vi ses imorgon.

 

  Mortuta



Presentation


Välkommen att dela mina funderingar...

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24 25 26
27
28 29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards