Direktlänk till inlägg 16 december 2013

Alla måste kunna läsa....så är det!

Av Lena - 16 december 2013 19:29

Dag 26

 

I Modern Psykologi november 2012 kan man läsa följande förklaring till rubriken:

 

Därför är det svårt att lära sig läsa:

 

" Vägen från pekbok till en läshastighet på uppåt 200 ord i minuten är lång./-/ Meningar och ord är uppbyggda av enskilda ljud som måste skiljas åt. Handen och ögat och de delar som förstår symboler formar grafiska krumelurer på papper. Sedan gäller det att få ihop det. /-/ Ögat ser symbolen, signalen skickas vidare till det centrum som kan tyda den, som sedan ska skicka bilden till hörselavdelningen, som i sin tur måste ha kontakt med avkodningsceller som meddelar att vi har att göra med t.ex ett e, som sedan ska skickas vidare till arbetsminnet, där e:et ska sparas tills dess att alla bokstäverna i ordet har kodats av."

 

Fattar ni vilket storverk det är att läsa sig läsa och vilken tid det tar?

Fattar ni hur oändligt mycket övande det  krävs för att lära sig läsa med god hastighet? Herregud, inget som går på en kvart sådär....

 

Läsresultaten hos svenska barn har sjunkit de senaste decennierna och jag funderar rätt mycket på vad som är orsaken...eller orsakerna, för det är nog ett för enkelt svar att påstå att det är en endaste orsak.

 

På 20 år, vad är det som är annorlunda?

 

  Läser föräldrar inte lika mycket för sina småbarn längre? Har konkurrensen med Ipads, datorn och dess spel från låg ålder kickat ut boken och gjort den trist och alldeles för stillsam?

Njae, det verkar vara både och, nog läses det men förmodligen inte alls lika mycket. Kanske det är påväg tillbaka igen, till och med McDonalds erbjuder högläsningsböcker för de som köper en burgare.

 

Min egen barndom var fylld...nej, inte direkt fylld men det fanns definitivt många stunder av högläsning ur det något begränsade bokbeståndet därhemma. Intresset för böcker och läsning grundades definitivt tidigt. Detta blev då också något som kändes oerhört viktigt då våra egna barn kom så de har blivit fullkomligt  duschade med bok på bok på bok. Ska nu inte påstå att kidsen i alla lägen jublade, minns rätt tydligt en två/tre-åring som kämpade med att sitta stilla i soffan då mor läste då hen egentligen ville leka med bilar och bollar. 

Tror dock att det envisa hög/egenläsandet bidragit till att de alla tre fick en positiv inställning till läsande. 

Pass it forward....snälla ni!

 

 

Vad händer nu? Varför detta agiterande? Ni funderar säkert...

 

I mitt knä har nämligen en oerhört intressant debattartikel om läsning och skola och vad som måste göras landat. Den heter Alla måste kunna läsa - hjärnforskare Martin Ingvar vill sätta fart på skolan och är skriven av journalisten Eva Berlin Duochjobbet.se och hon har tagit fasta på hjärnforskaren Martin Ingvars syn på läsning.

Han hävdar att det krävs mycket, mycket träning att lära sig läsa med hastighet och att dagens skola försummar dem som behöver träna sin läsning. "Det är en tragedi att så många som var tredje pojke lämnar skolan utan att klara en lite svårare text", hävar Martin Ingvar.

 

Herregud, det är förskräckligt! Sverige som tidigare låg långt fram i läskunskap.

 

Han säger också att en av orsakerna till denna nedgång är att det för några decennier sedan lanserades ideér om att den s.k pluggskolan skulle bort och att läsningen skulle gå av sig själv. Barnen skulle inte tyngas med att lära sig utantill, alltså då också mindre läsövningar. På nåt vis skulle barnen lära sig ändå?

Så rätt han har i sina kritiska reflektioner om detta, att lära sig läsa är ju ett evigt övande och nötande...

Skulle kunna skriva hur mycket som helst om vad han skriver, håller med i så mycket och blir så fundersam om vad som kommer att krävas. Men, avstår från mer redogörelser. Lämnar det till dig om du är intresserad. Det är en väldigt viktig och intressant läsning, oavsett om man är verksam inom skolan eller om man är förälder eller bara allmänt intresserad.

 

Gå in på www.duochjobbet.soch läs.

 

Nåt måste göras.


Mortuta

 

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - Söndag 3 feb 17:03

    Hej världen!   Jag lever....   Bloggandet har definitivt legat på is, eller kanske rättare sagt under täcket med flunsan som sällskap.   Blä och usch så sjuk jag varit. Flunsan tog greppet över kroppen, dock inte det positiva si...

Av Lena - Onsdag 2 jan 08:00


    Precis som hos många andra med skrivarklåda ska det nu presenteras en sorts årsredovisning av 2018. En summering av vad mortuta tänkt och gjort under det nu passerade året.   Lånar, precis som nån gång tidigare, Underbara Claras variant och...

Av Lena - 30 december 2018 21:38

        Det finns något filter inbyggt i föräldrar vad gäller att minnas hur det är att umgås med småbarn, man minns bara brottstycken av hur det var. Tur är väl det för annars skulle man förmodligen backa varje gång en liten knodd närmar s...

Av Lena - 20 december 2018 00:00

Konst är bra konstigt.  Alltså inte konstigt som knäppt utan mer att det kan vara så annorlunda och att det verkligen inte är givet att man ska gilla/beröras/påverkas på nåt vis av det man stöter på.   Somliga anser att det enda som kan få ha e...

Av Lena - 16 december 2018 22:02

    Hushållet har haft kalas.   Jojo, som så många tidigare nästanjulhelglördagar har vi samlat en hoper kära gamla vänner och julkalasat utav bara tusan. Det är rätt fantastiskt att dessa vänner slänger sina egna julbestyr åt sidan och kom...

Presentation


Välkommen att dela mina funderingar...

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ mortuta med Blogkeen
Följ mortuta med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se