Direktlänk till inlägg 17 september 2014

Konsten att glömma och lämna

Av Lena - 17 september 2014 19:50

 


Som en löpeld, snabb som en vinthund, med farten av en störtloppsåkare i toppsalg har den lilla folkrörelsen åkt runt landet. Uppmaningen att dela med sig av de böcker man läst och som man kan tänka sig ge bort. Att ge andra den läsupplevelse man redan fått.

 

Av en slump dök denna uppmaning upp på FB och det kittlade i boknörden att delta. Alltså...så här går det till:

 


Välj ut några av de böcker som du läst och gillat, glöm eller lämna dem på ställen människor passerar. Stoppa gärna med en lapp som förklarar att det är en gåva, att du vill ge mottagaren en läsupplevelse.

 

 

 

Med lite spänning och faktiskt en skopa separationsångest scannades hemmets bokhyllor igenom i jakt på potentiella glömma-böcker. Skulle man välja det som man ville bli av med, det som var lite av tveksam kvalitet eller de böcker som faktiskt gjort avtryck? Hm, svåra beslut. Efter en hel del plockande i hyllorna blev det en bunt favoriter. Såna som jag älskat att läsa och såna som gjort skillnad i mitt sinne. 

 

 

 

Var har jag då glömt/lämnat dessa skatter? 

I ett parkeringshus, en busshållplats, på en handdukshållare på en toalett, inkrånglad i ett konstverk, inne på en mataffär och så på två restauranger. I uppdraget ingår att lägga ut böckerna lite i smyg så det var med en liiten pulshöjning som alla dessa små vänner placerades.

 

 

 

Eftersom detta nu är en rörelse, en våg som dragit över hela landet är jag jättenyfiken om nån av er som läser min blogg hittad nån bok. Har ni snubblat över nån bok som bara legat där och väntat på er, redo för en läsupplevelse?

Snälla, berätta....

 

  Det fina i kråksången är att man ju faktiskt kan sända boken vidare på samma vis, lägga i en lapp som förklarar och sen placera den på ett nytt ställe ELLER spara boken i sin egen hylla om man känner att man vill behålla den och läsa om och om igen. Så smart!

 

I samma anda, alltså fri läsning åt folket-principen, pratade man om på lokalradion idag. Ett samarbete mellan biblioteken efter Bottniabanans sträckning där man sätter upp bokhyllor på de resecentrum som finns efter spåren. I dessa hyllor finns då litteratur som resenärerna kan ta med på sin resa. Boken man läst ställer man sen i en annan bokhylla på ett annat resecentrum. Genialt!

 

¤¤¤¤¤¤

 

I hostans och snuvans tecken har det onekligen blivit en hel del läsande den senaste tiden ....detta eftersom det blivit mer natta-sittande med en god bok för att undvika hostattackerna from hell än lugna säng-sovar-nätter. Då är det ju en himla tur att högen med ännu-inte-plöjda-böcker är rätt hög. 

 

  Den här boken sträcklästes i söndags medan man ändå skulle vänta på valresultatet, en bok som jag blev upprörd och berörd och bestört över.

Upprörd över hur religion i sin fanatiska version kan hindra ett barn att utvecklas, berörd och bestört över kyrkans makt även i Sverige. 

Handlar om en trettonåriga flickan, uppvuxen i en strängt religiös familj som börjar tvivla och som vill vara en vanlig trulig tonåring. Församlingens pastor, som alla litar på visar sig utnyttja sin position och...ja, ni kan ana vad det bär?

Läs!

 

Kastade mig därefter raskt över en riktig klassikerförfattare vad gäller spänning; John Grishams nyaste I mullbärsträdets skugga. Tänk, trodde väl aldrig att man skulle läsa nån fler av hans böcker. I min värld, okej kanske inte den mest pålästa vad gäller amerikanska thrillerförfattare..men ändå...gissade att han var ute i kylan, skuggan, borta från banan...typ. Men så fel jag hade.  

Trodde dessutom inte att jag skulle bli så fängslad av hans sätt att skriva...igen. Men, den är spännande...så är det!

 

 


¤¤¤¤¤

 

 

Så, kanske man ska leta om det finns nån fler guldskatt i hyllorna som nån fler borde få ta del av...Det finns ju hur mycket böcker som helst som fler borde läsa.

 

 

 

Mortuta

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 3 februari 2019 17:03

    Hej världen!   Jag lever....   Bloggandet har definitivt legat på is, eller kanske rättare sagt under täcket med flunsan som sällskap.   Blä och usch så sjuk jag varit. Flunsan tog greppet över kroppen, dock inte det positiva si...

Av Lena - 2 januari 2019 08:00


    Precis som hos många andra med skrivarklåda ska det nu presenteras en sorts årsredovisning av 2018. En summering av vad mortuta tänkt och gjort under det nu passerade året.   Lånar, precis som nån gång tidigare, Underbara Claras variant och...

Av Lena - 30 december 2018 21:38

        Det finns något filter inbyggt i föräldrar vad gäller att minnas hur det är att umgås med småbarn, man minns bara brottstycken av hur det var. Tur är väl det för annars skulle man förmodligen backa varje gång en liten knodd närmar s...

Av Lena - 20 december 2018 00:00

Konst är bra konstigt.  Alltså inte konstigt som knäppt utan mer att det kan vara så annorlunda och att det verkligen inte är givet att man ska gilla/beröras/påverkas på nåt vis av det man stöter på.   Somliga anser att det enda som kan få ha e...

Av Lena - 16 december 2018 22:02

    Hushållet har haft kalas.   Jojo, som så många tidigare nästanjulhelglördagar har vi samlat en hoper kära gamla vänner och julkalasat utav bara tusan. Det är rätt fantastiskt att dessa vänner slänger sina egna julbestyr åt sidan och kom...

Presentation


Välkommen att dela mina funderingar...

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards