Direktlänk till inlägg 9 december 2014

Julsmaskens

Av Lena - 9 december 2014 20:24

dag 17

 

 

Nästan oavsett hur mycket julförberedelser man rent generellt ägnar sig åt finns nog en del smaskens i var mans hushåll. Dagligvaruhandeln öser på med pyramider av askar och boxar, påsar och lådor. Allt fyllt med gamla klassiker som Alladin och Twist men också en del nytillkomna godisgäster. Och med nytillkommet menas nog i detta sammanhang sånt som inte funnit med de senaste 25 åren alltså.

Förmodligen är det också rätt svårt för nya smaker att slå in sig på marknaden, åtminstone hos julgodisens stockkonservativa knäckfantomer.

 

¤¤¤¤

 

Matlagningsprogram står på favvolistan av tv-program och då både tävlings- och instruktionsdito. Njuter av att se hur skickliga yrkesmän och kvinnor jobbar och tror mig få en del tips och ideér. En av dessa som sällan missas (tackar för att man kan se programmen när man vill) är fyrans Dessertmästarna. Tävlingsprogrammet där proffsiga konditorer tävlar och visar sina enorma kunskaper vad gäller tårtor, bröd och diverse annat smaskens. Jag kanske inte blir sugen på att svänga ihop en ganasche eller trevåningstårta efter att ha sett dem agera, snarare lägga alla bakgrejer i köket i en påse och gömma det långt in i förrådet. Allt man gör blir en misch masch jämfört med vad man ser produceras.

 

Men alltså, jag är ju definitivt inte någon yrkeskonditor...snarare en ruskigt tafflig Mr Bean-typ med mjöl i håret och chokladsmet på golvet. Kan intygas av familjen som genom åren fått tugga igenom en hel del mindre delikata saker. Fast, ibland glimtar det till och blir något riktigt gott på faten.

 

Åter till Dessertmästarna. Ser på semifinalen just nu och det är praliner som utmaning. Herregud så läckra små chokladkluttar de producerade. Smaksatta med granris, vallmo, öl, citron och en massa annat. Otippade kombinationer, minst sagt.

 

Börjar funderar på en topplista på godsaker/fikabröd som hör hemma i vårt hushåll i juletid. Kunde inte enas med mig själv om en ordning så det får bli lite random...

  Saffransbröd, gärna med nån härlig fyllning. Bullarna på bilden är med vaniljsmör och har haft en strykande åtgång. Om tiden räcker den närmsta veckan blir det en variant med vit choklad som lär vara himmelsk.

 

  Saffransskorpor, är nog faktiskt lite godare än bullare och framförallt lagom stora. Ska sno ihop lite mer och stoppa med i packningen till malteserna.

 

  Kola av nåt slag, fudge eller nåt liknande. Smaksatt med kanske salt? hallon? lakrits? nån nöt?

 

  Radiokaka. Ja, ni vet den där med mariekex, choklad och så kokosfett. Helt galet mastigt och man kan bara äta en liten bit och sen är man nöjd för hela december. Men detta kan jag inte vara utan. Mamma Birgit gjorde iskaka varje jul och den traditionen kom säkerligen från hennes eller min fars familj och nu förvaltar vi, mina systrar och jag den seden. Tveksamt om nån av våra barn gillar den...men den finns där på fikabordet.

 

Ja, sen så har vi förstås knäcken och peppisarna och hallongrottor och kletiga praliner. Givna på listan alltså. Som nykomling är den engelska fruktkakan, ju kletigare och mastigare desto bättre. Gärna flamberad med en skvätt konjak eller liknande. Gott? Tveksamt...men det är en liten flirt med våra irländare.

 

Vad har du på din lista?

Berätta för mig och mina läsare. Ni börjar ju vara en rejäl hop nuförtiden och det är så himla kul att ni vill följa  mig.

 

¤¤¤¤¤¤

 

Vad mer idag?

 

Bebisen förstås.

Ägnar många stunder åt att titta på bilder som med jämna mellanrum ramlar in i inboxen under dagen. Lille Rian är så bedårande, som alla nyfödda är förstås. Men...han är nog den allra finaste av dem alla. Vore väl märkligt om gossens mormor inte tycker det, eller hur? Modern mår efter omständigheterna bra, fadern är utmattad och bebben sover och äter.

För er som funderar över hans namn så är Rian ett irländskt namn och det är ju logiskt med en far från Dublin. Det blir spännande att se om det blir något svenskt andranamn, eller kanske finskt eller så blir det nåt helt annat. De nyblivna föräldrarna verkar inte vara speciellt tyngda av traditioner, de gör som de vill.

Vi kommer att gilla de namn som det blir, helt klart!  

 

¤¤¤¤

 

Ligisten Hosta vägra flytta hemifrån, kan man ta hjälp av nån instans snart tro? 

Försöker packa påsarna åt slyngeln, ställa ut dem på bron och tala tydligt om mental navelsträngsklippning och sånt.....men vinken fattas inte. Ska man måsta följa med till nästa boende (alltså smitta ner nån, för stunden frisk person) för att det ska bli nån ordning?

 

 

Mortuta

 

 

Kan för övrigt berätta att BruneBror är på väg mot sitt gamla jag, detta med hjälp av antiinflam-kuren och så nyponmjölet i maten. Piggare blick, snabbare i skogen men framförallt inte lika loj och stillsam inomhus. Nu markerar han tydligt ogillandet då sjuklingen i huset inte orkar rasta mer än på tomten vilket inte var för en vecka sen. Det finns hopp för SnabbeVille, tack för det.

 

 

 
 
Ingen bild

Ann

19 januari 2015 17:15

Googlar för att hitta ett annat namn på radiokaka o hamnar här hos dig min vän 😊kan du nu då hjälpa mig med att hitta ett annat namn på denna kaka som jag tror de flesta i vår ålder fick njuta av som barn. Kram Ann

Lena

19 januari 2015 19:42

Hej på dig
Behöver du verkligen ett annat namn än radiokaka ? Iskaka?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 3 februari 2019 17:03

    Hej världen!   Jag lever....   Bloggandet har definitivt legat på is, eller kanske rättare sagt under täcket med flunsan som sällskap.   Blä och usch så sjuk jag varit. Flunsan tog greppet över kroppen, dock inte det positiva si...

Av Lena - 2 januari 2019 08:00


    Precis som hos många andra med skrivarklåda ska det nu presenteras en sorts årsredovisning av 2018. En summering av vad mortuta tänkt och gjort under det nu passerade året.   Lånar, precis som nån gång tidigare, Underbara Claras variant och...

Av Lena - 30 december 2018 21:38

        Det finns något filter inbyggt i föräldrar vad gäller att minnas hur det är att umgås med småbarn, man minns bara brottstycken av hur det var. Tur är väl det för annars skulle man förmodligen backa varje gång en liten knodd närmar s...

Av Lena - 20 december 2018 00:00

Konst är bra konstigt.  Alltså inte konstigt som knäppt utan mer att det kan vara så annorlunda och att det verkligen inte är givet att man ska gilla/beröras/påverkas på nåt vis av det man stöter på.   Somliga anser att det enda som kan få ha e...

Av Lena - 16 december 2018 22:02

    Hushållet har haft kalas.   Jojo, som så många tidigare nästanjulhelglördagar har vi samlat en hoper kära gamla vänner och julkalasat utav bara tusan. Det är rätt fantastiskt att dessa vänner slänger sina egna julbestyr åt sidan och kom...

Presentation


Välkommen att dela mina funderingar...

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards