Direktlänk till inlägg 26 juli 2015

Hemma hos Larssons

Av Lena - 26 juli 2015 10:31

 


Genom en konstnärs bilder händer det att man får en sneak peak i en annan tidsålder, en samhällsstruktur och kanske också någons familjeliv.

 

Carl Larsson bjuder in till sitt och hustrun Karins liv genom sina tavlor, givetvis framförallt med sina mest kända men också med de mer dolda verken. 

 

   

 

Konstnärsfamiljens hem i Sundborn är ett turistmål som inte går av för hackor. Eller, om man ska vara ärlig....ett rent hysteriskt ställe med stora parkeringar, pilar och hänvisningar, pitoreska kurbitsmålade stugor med diverse försäljningar och så längst in ett vackert hus med en trädgård som inte går av hackor.

     

Turistmagnet? Ja, så in i bängen...köer, trängsel och ännu mer trängsel. Charterbussar och guidade turer både ute och inne. Såklart att det blir så om många vill ta del av allt det vackra som öppnats upp för allmänheten och såklart att det blir köer om många vill få med sig något minne därifrån.

 

 

Men, nånstans där tappades ändå intresset, tyvärr. Känslan av att inte kunna se skogen för alla träd dök rätt snabbt upp. Ett myller av små och stora muggar och förkläden och vykort och sånt som producerats i (min känsla alltså) " tänk vad mycket skräp som turisterna köper"-anda blandat med vackra och genuina saker. 

 

 

 

 

De boende i byn får förmodligen vara noga med sin integritet, de stunder då man inte har fik eller antikbod. Nåt sola-på-filten-i-bikini kanske det inte är läge för.

 

 

Desto större behållning blev dock en stor utställning, belägen en bit bort från händelsernas centrum. En beskrivning i text och bild och interiörer om konstnären Carl Larssons barndom och vuxna liv, hans texter som illustrerar de vackra tavlorna och många samtida kreativa människors beskrivningar av den kreativa familjen.

 

      

Av hänsyn till andra besökare blev det inte så många bilder tagna där, sinnes - och minnesintrycken är desto fler. Många tankar och insikter frodades där i kvarnen i Dalarna. Carl Larssons sorgliga uppväxt som han envetet försökte kompensera med lycka och trygghets-paket för de åtta barnen. Hans relationer med Anders Zorn, August Strindberg med flera. En inblick i ett mycket bredare konstnärsskap är enbart de detaljrika familjeidyllerna som blivit Larssons signum och inte att förglömma den mer än 25-åriga kampen för att få den gigantiska Midvinterblot att sitta på Nationalmuseéts vägg.

 

¤¤¤¤¤

 

Är det någon annan som varit där och kanske har andra känslor och tankar? Berätta!

 

 

 

Mortuta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - Onsdag 17 okt 21:42

      Berlin. Ja, vad ska man säga?   Stort? Javars...tillräckligt för att, en i släkt- och vänkrets välkänd, vimshjärna ska ha en rejäl chans att virra bort sig. Storstadsfeeling? Ja, om man med det menar att det kryllar av asiati...

Av Lena - Onsdag 17 okt 20:15

   Hej världen! Jag är på igen...helt klart. Känns roligt igen att skriva och tankarna ställer sig mer eller mindre på kö för att få chansen att komma ut i mer eller mindre begripliga texter. Förhoppningsvis vill ni dela detta med mig.   Varf...

Av Lena - 18 november 2017 17:20

      Vem i friden är det som vrider upp tidsklockan vid den här tiden....varje år! Det känns likadant varje senhöst. Efter en september där man lurar sig själv att det fortfarande på något vis är sommar, går i lite för tunna kläder och hänge...

Av Lena - 15 oktober 2017 11:55

    Människor, både i  bekantskapskrets men också de i periferin svarar på frågan om hur ofta de storstädar med ett frågande ansiktsuttryck. Svar såsom: "vadå, jag städar varje vecka eller i alla fall röjer ordentligt var 14:e dag" till "städ...

Av Lena - 8 oktober 2017 20:30

    Den senaste veckan har delar av vår familj mer eller mindre bokstavligt bestigit berg, det berg som jag nu kallar K1, inte K2 som den där vanliga bergstoppen heter. Det här har varit betydligt mer världsomvälvande saker än vanlig bergbestig...

Presentation


Välkommen att dela mina funderingar...

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ mortuta med Blogkeen
Följ mortuta med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se