Direktlänk till inlägg 17 augusti 2015

Under och över jord

Av Lena - 17 augusti 2015 22:22

3.



 

I serien "Hit och dit i landet med en historieintresserad medresenär" har vi nu kommit till Falu koppargruva, ett av Världsarven. Lite hädiskt kan man beskriva platsen som en gigantisk grusgrop mitt i Falun med en ständig ström av besökare som vill se sig runt både över och under jord. 

 

Det där med att ta sig en tur under jord lockade inte riktigt, vått och mörkt - säkert spännande - men huh så läskigt om man har en släng av klaustrofobi på lut.

 


     


Även här, precis som på järnbruken som besöktes var det intressanta berättelser om det ofattbart slitsamma livet som arbetare. 

Gruvschakt enbart upplysta av riskvastar, berg som hackades bort med handkraft...och mycket mycket mer får man sig till livs under några timmar. Imponerande.

 

 

     

Det finns 14 andra världsarv över landet, av skiftande karaktär. Allt från odlingslandskap till slott via ett och annat högt berg och kyrkogård. Den gemensamma nämnaren är att de är utvalda av Unescos världsarvskommitté som enastående av stor betydelse för mänskligheten.  

 

Kunde inte låta bli att googla lite om detta, nyfiken på om man skulle kunna några sådär på frihand. Insåg rätt snabbt att det inte var så många...över världen finns det nästan tusen (!!) olika objekt.

 

 

 

Eftersom blotta tanken på att gå ner i gruvorter flera hunda meter ner skapade rejäla olustkänslor blev det istället några kilometers vandring runt området. Vägledd av skyltar och en och annan överhörning av nån liten guidegrupp blev det  (enligt mig i alla fall) minst lika lärorikt. 

Fick tillräckligt av läskigt spännande moments blev då jag kröp på alla fyra över ett gallerförsett hål...270 meter typ. Fy...pulsen och illamåendet ökade rejält trots att det var säkert och tryggt att befinna sig där. Fotade...och kröp ut, snabb som en vessla. 

 

Estetnörden i mig fascinerades oerhört av stenbrottets färgnyanser och hur vackert nivåerna av sten syntes där i Stora Stöten. 

Gillade dörrhandtagen tillika företagslogotypen med de där kvinnosymbolerna. Hi, hi..fick med lite vackert hantverk sådär på ett hörn. Scannade av smidesbutiken och var bara tvungen att ta med en ljusstake med hem trots att somliga hävdar att vi verkligen inte lider brist på sånt.

 

 

Så, har ni vägarna förbi Falun....ägna ett par timmar där...läs på skyltar, lär om hur det var att slita i gruvorter och vilka vedermödor de fick stå ut med. Ger lite perspektiv till våra dagars klagande över småsaker i tillvaron.

 

¤¤¤¤

 

Mer då?

 

Ägnat några timmar ikväll till att skratta och sjunga och skratta ännu mer. Tre tjejer ur FinaFlingorkören kom på övningsbesök. Kul att testa om vi funkar som kvartett, bäde musikaliskt och personkemimässigt. Den match making:en funkade verkligen. Herregud brudar, det här har vi inte gjort för sista gången.

 

Avslutar med Idol....ja, ja, somliga gör visst vad som helst för några sekunder i strålkastarskenet....

 

 

Mortuta

 

 

 

 






 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 3 februari 2019 17:03

    Hej världen!   Jag lever....   Bloggandet har definitivt legat på is, eller kanske rättare sagt under täcket med flunsan som sällskap.   Blä och usch så sjuk jag varit. Flunsan tog greppet över kroppen, dock inte det positiva si...

Av Lena - 2 januari 2019 08:00


    Precis som hos många andra med skrivarklåda ska det nu presenteras en sorts årsredovisning av 2018. En summering av vad mortuta tänkt och gjort under det nu passerade året.   Lånar, precis som nån gång tidigare, Underbara Claras variant och...

Av Lena - 30 december 2018 21:38

        Det finns något filter inbyggt i föräldrar vad gäller att minnas hur det är att umgås med småbarn, man minns bara brottstycken av hur det var. Tur är väl det för annars skulle man förmodligen backa varje gång en liten knodd närmar s...

Av Lena - 20 december 2018 00:00

Konst är bra konstigt.  Alltså inte konstigt som knäppt utan mer att det kan vara så annorlunda och att det verkligen inte är givet att man ska gilla/beröras/påverkas på nåt vis av det man stöter på.   Somliga anser att det enda som kan få ha e...

Av Lena - 16 december 2018 22:02

    Hushållet har haft kalas.   Jojo, som så många tidigare nästanjulhelglördagar har vi samlat en hoper kära gamla vänner och julkalasat utav bara tusan. Det är rätt fantastiskt att dessa vänner slänger sina egna julbestyr åt sidan och kom...

Presentation


Välkommen att dela mina funderingar...

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards