Alla inlägg under december 2015

Av Lena - 21 december 2015 22:22

Dag 9

 

  En riktigt j-la dryg dag....mörkt och ruggigt på morgonen, lite mindre av den varan mitt på dagen och sen nån gång vid halvtvåtiden gick världen in i mörker igen. Suck.

Denna dag, den kortaste dagen och längsta natten, mer omnämnd som vintersolståndet är ingen riktigt höjdare. Inte gjort sig känd som ett peppande, energikicksdatum direkt. Nejdå, mer som en nuvilljagstoppahuvudetunderkudden-dag...och komma fram då vårsolen glimtar till igen. Tröstlöst mörker, speciellt då det numera så sällan är snö som lyser upp sinnena.

 

      

 

Så, det är väl bäst att kompensera med diverse vackra lampor och ljusstakar. Ljus som  används ner till minsta stump och värmeljusburkar får göra rätt för sig ordentligt. Det skulle vara intressant av veta hur stora kvantiteter av ljus som säljs i november/december. Vet ju bara hur mycket som går åt i vårt hushåll. Mängder!

 

    Stickandet till flyktingar fortsätter oförtrutet. Den senaste veckan har grundaren av vår grupp, Pia, varit i tidning och radio för att berätta om den idé som nu sprider sig över landet. Spännande och lite oväntat att genomslagskraften är så stor. 

Om du som läser denna blogg vill vara med och sticka kan du kontakta mig för att få garn och/eller lämna dina färdiga alster. Många fötter fryser än...

 

Under julledigheten kan det tänkas att hjärnan och de rätt flinka fingrarna får jobba dubbelt då egna stickbehov ska tillgodoses samtidigt som tjocksockmaskinen är i full gång. Simultanförmåga? Jajamen!

 

¤¤¤¤

 

 

 

FruKatt, vår mycket egensinniga madam verkar ha anammat inomhuslivet till fullo. Soffhäng. Fåtöljmys. Duntäckskoja. Fönstersmygsspanare. Det ska mycket till innan hon ens överväger att gå ut. Ja, det ska väl vara den där himla valpen som kan sätta fart på pälsbollen. För med innesittarlivet följer också Drottningens syn på mathållningen i huset. Råmandet efter mat sker numera oftare och högre och mer uppfordrande. Det gäller att stenhårt hålla emot om hon inte ska rulla runt golvet snart.

 

   

Nu är det dags att putta ner henne till fotänden och försöka muta in lite plats för oss tvåbenta, nonchalera hennes skarpa blick och så täppa för öronen då hon börjar kurra lika högt som ett symaskin av bättre sort.

 

Mjau på er alla

 

Mortuta

 

 

   

ANNONS
Av Lena - 20 december 2015 19:58

Dag 8

 

 

 

I ett snöslaskigt decemberUmeå halkade vi iväg på isiga gator, på spaning efter denna skylt. " En armlängds avstånd" med konst av Fredrik Lindegren. Fredrik har över tid ägnat sig åt allehanda konstformer, däribland målande.

Med stort mod bjöd han då efter några års kreativt arbete in till vernissage och vi kom dit med stor förväntan.

 

   

 

Tekniken är definitivt annorlunda. Glansigt, rätt tjockt papper och graffitifärg. Riktigt cool struktur som gjorde att det verkligen kliade i fingrarna till att få känna på reliefen. Och vet ni vad...jag fick ta på tavlorna, om dock försiktigt. Stillade min nyfikenhet och gjorde mig än mer intresserad av hur ideér och tekniken jobbats fram.

 

     

 

Vilken himla tur att en av konstnärens söner var nyfiken på graffiti och ville att pappan skulle köpa lite färg och svampar och sånt...och vilken tur att pappan blev ännu mer nyfiken och övertog hela konceptet...och resten är historia.

 

Och snart hänger en av dessa tavlor i vårt hem...

 

¤¤¤¤

 

Kvällen fortsatte i kulturens tecken.

Eh, herregud så ambitiöst det där lät...i överkant kanske...nivåerna skiftade dock eventuellt något över kvällen. Hursomhelst....det blev en rejäl långprommis i svagt motlut och is, biljettrivaruppdrag, kvalitétskörkonsert där tårarna trillade innan det var slut, ny isig långpromenad men denna gång i nerförsbacke. Kroghäng på tre bra ställen och sen en avslutande hoppa och dansa-stund till ett riktigt bra Beatles-coverband. 

 

¤¤¤¤

 

Då nu konst och Sångkraft ändå är på tapeten passar det väldigt bra att visa förlagan till årets julkonsertaffisch. En vy över den nya siluett som Umeå fått de senaste åren, målad av den talangfulle Adam Stolterman. 

 

     Snygga va? 

 

 

Härligt med talangfulla människor som får chansen att etablera sig.

 

Själv ska stickningen få sig en omgång om nu inte FruKatt har tjorvat ihop nystanet allt för mycket. I skrivande stund har hon med bestämd kropp lagt sig på stickarbetet och det kan bli lite tjorvigt att få bort henne utan att blir mentalt tillrättavisad av kattmadamen.

 

Rimligtvis borde hon vara lite trött i sinnet eftersom dagen gått åt till att vakta hus och hem då nu den där lilla rackaren Sally sprungit hit och dit, försökt äta kattmaten och definitivt inte lämnat FruKatt ifred. 

För att skapa nån reda i kaoset parkerade kattskrället till sist utanför dörren och så fort Sally skulle rastas (och det blir rätt många gånger för en 12 veckors valp under en eftermiddag) hoppa fram och se till att valpen fick fart på tassarna och jagar iväg runt huset. 

Nu sover förmodligen både FruKatt och Sally lugnt, dock i var sitt hushåll.

 

 

Mortuta 

      

 


ANNONS
Av Lena - 19 december 2015 23:04

 


Dag 7


Lördag morgon i sen december. Om man ser det i ett rent väderhistoriskt perspektiv borde det då vara en decimeter snö och kanske upp till 15 grader kallt. Minst!

Denna soliga 19 december bjuder på 0-gradigt och solsken, ett rejält besvärande istäcke men inte en minsta gnutta snö....men däremot en fantastiskt frisk luft och så ohyggligt vacker natur. Morgonpromenaden med kameran gav rätt bra resultat.

 

         

 

Hm, det var en såndär promenad då saknaden efter BruneBrorsan var väldigt tydlig. Kunde i mitt inre se honom tokspringa hit och dit...suck....man kan undra när det kommer att kännas roligt att vara i skogen igen? 

 

Eftersom snön i princip inte fanns att spåra upp blev det mer eller mindre en jakt på frost. Efter att ha legat som en mullvad längs marken hittades det en del spår av vintern....

 

      Man kan ju undra vad eventuella betraktare tänkte då fotografen låg platt efter marken i jakt på frostmärken? Kände nog själv att det blev lite suspekt. Särskilt då en lösspringande hund kom fram och nosade nyfiket på mig varefter den backade och skällde hysteriskt.

 

    Det enda som verkligen ligger fast"gjutet" är isen. I stort sett ÖVERALLT. Halkigt, sjukt halt och helt livsfarligt...is som lockar och inbjuder till att man ska hasa runt som bambi...varefter risken får lårbensbrott är uppenbar.

 

Men, men.....ljuset och solskenet mitt på dagen var vackert i alla fall...den där lilla stunden innan solen var på väg ner igen. Man får glad över det lilla.

 

¤¤¤¤¤

 

Klimatförändringarna är verkligen märkliga och väldigt uppenbara nuförtiden. Varmare/kallare, mindre snö/mer regn men kanske framförallt mer extrema väderförhållanden verkar vara det nya. Skrämmande stora tankar om att till exempel Arktis smälter och vi inte verkar kunna stoppa "tåget". 

 

Klimatmötet i Paris, som avslutades för några dagar enades om ett nytt globalt och rättsligt bindande klimatavtal. Det tog tid och diskussionerna var långa men kanske, kanske världens länder fatar att det är bråttom nu och att inga länder kan ge tusan i det och fortsätta köra sitt race.

 

¤¤¤¤

 

Det är skrämmande och läskigt bara vid tanken på allt som mänskligheten redan ställt till med, det gäller att vi alla fattar att varje liten mini-aktion gör skillnad. Tomglaspantning och hindrande av oljeutsläpp, båda lika viktiga.

 

Mortuta

 

 

 

 

 

Av Lena - 18 december 2015 23:19

Dag 6
Personalkalas tar både tid och ork i anspråk...trots att jag nog haft en av de roligaste kvällarna på länge.

Återkommer imorgon
Pigg o alert

God natt
Mortuta

Av Lena - 17 december 2015 21:56

Dag 5

 

December måste vara den månad som vekligen prövar många människors förmåga att ha många järn i elden, bollar i luften, grytor under kokning eller vad man nu ska kalla detta fenomen...

 

Vår jul 2015 blir en något mer slimmad jul än vad det vanligtvis brukar vara. Ja, inte så att vi ska gå på nån diet...inte alls. Det handlar mer om att våra måste-listor (obs, självvalda måsten) är betydligt kortare än i vanliga fall. Ingen gran ska pyntas, inget pepparkakshus ska monteras och knappt nån mat ska lagas. Det är nämligen ett udda-år i år, dvs kidsen firar jul hos dom andra...sina respektivefamiljer så vi är solokvist och GÖR SOM VI VILL...dansar på borden om vi så vill. Ehh?  Nej, det blir nog så, vi har en mysig jul i alla fall och sjunger julsånger tillsammans via Skype istället. 

 

Men har antalet bollar i luften decimerats detta år?

 

Nämen, inte då!

Blir bara andra klot...eventuellt är de lite mer lättjonglerade detta år.

 

 

Kan ha slagit något form av personligt rekord ikväll. Vad sägs om följande bollar i luften under samma tre timmar...

 

- Stickar ett bakstycke på en fin blå tröja till en asylflykting

- Övar ett gäng sånger till ett nyårsgig. En mix av svårt och enkelt

- Planerar/inköpskriver julmiddag med lill-familjen

- Julkortskrivande dag 2...de där jädra adresserna som saknades är återfunna

- Jaga ner FruKatt från köksön, gång på gång på gång...hon bara blänger på mig hela tiden. Är det nån form av hämnd för att vi dragit in den där besökarvalpen i huset? He, he....hon anar inte att på fredag är friden över igen...Sally is back

- Studera hur Ernst lagar julmat som vi ska också ska fixa vilket innebar att koncentrationen på mysfarbrorn var total. Till och med maken satt som klistrad, vilket är ruskigt otippat.

 

Inte underligt att det blev lite svårt att sjunga med i TomasLedin-låtarna som också hördes på en kanal. Nånstans där blev splittringskänslan lite väl stark.

 

Eh? Vad? Resultatet?

Jodå, en halv inköpslista är klar, minns kanske inte riktigt hur Ernst gjorde riktigt med alla smådetaljer, det stickade ryggstycket är skitsnyggt men inte klart, blandar ihop sångtexter hejvilt  och FruKatt är meganöjd med all uppmärksamhet.

 

Funkade sådär med andra ord.

 

Imorgon ska det nog blir en sak åt gången..

 

 

Vakna

Jobba

Sjunga

Julkalasa

Skratta

Prata

Dansa

Sova

 

Var sak får ha sin tid 

 

Mortuta

Av Lena - 16 december 2015 22:11

Dag 4

 

Även om jag anstränger mig och försöker återskapa barndomens december å det starkaste kan jag inte minnas huruvida det var någon som, i lampans sken skrev julkort...nej, tyvärr. (ja, jag kan ha vimsigt minne och eventuellt är det så att mina systrar har helt andra minnesbilder). Julkort kanske både skickades och kom utan min vetskap.

 

Trots detta så har julkortsskrivandet varit en viktig jultradition i makens och min december. Att hitta fina julkort, gärna sådana som via inköp gör att man stöttar nån bra organisation eller forskning, leta som en tok efter adresser som under året lagts på bra ställen och sen med finaste handstilen skriva julhälsningar. Från början långa och fina hälsningar men som numera är extremt förkortade men ändå med hjärtat skrivna. En viktig stund i december...

 

 

 

Över tid har kortens motiv och kvalité förändrats. 

De första åren som familj blev det egentagna fotografier med två vuxna och en tämligen ovillig hund med röd rosett som godjul-skickades åt höger och vänster. De var väl One of a kind  som det vänligaste man kunde säga om dessa. 

Med åren blev det bebis-småbarn-hundar-större barn-foton inklistrade på de köpta julkorten. En tidsstudie levererad med värme och många jul-lyckönskningar.

Därefter färdigtryckta granna kort med både folk och fä som avsändare.

 

  Nu, som då, sitter vi vid köksbordet och försöker skicka till de människor vi inte träffar varje dag och de som kanske behöver en extra hälsning.

Antalet gamla släktingar har av naturliga skäl tunnats ut så högen har minskat med åren, men å andra sidan finns det nya bekantskaper att glädja.

 

 

Faktum är att det inte alls är lika jul-mysigt att få en digital julhälsning via sms eller Facebook även om det är skickat med samma kärlek och värme. Ett pling i mobilen och se att man är en del i ett massutskick funkar men är ändå lite för torftigt för min smak. Kort i brevlådan slår det mesta, så är det.

  Det är dessutom något speciellt att sätta upp julkorten på kakelugnens hylla, visserligen med en viss oro över att de ska hettas upp och korva ihop sig....men va tusan, lite får man väl chansa för julstämningen?

(nej nej, jag är inte slarvig med eld, jag lovar) 

Sen får de står där ända till julen städas ut...alternativt då det blir för mycket korsdrag i trettondagsuppröjningen och de rasat ner för många gånger. Därefter får bara några utvalda leva vidare till vårljuset återkommer. Mysigt.

 

¤¤¤¤¤

 

Så, det är väl lika bra att leta i den där lådan som borde innehålla adresser till vänner i förskringringen. Bästa finspetspennan och så kör vi igång...

 

Mortuta 

Av Lena - 15 december 2015 20:12

Dag 3

 

 

 

 

Det är svåra tider för många människor just nu. 

Människor är på flykt, de kommer hit till Sverige av en mängd olika anledningar. Somliga från helt galna krigszoner och andra från det egna landets utanförskap och fattigdom. 

Det är kyliga tider för människor just nu...

 

Att då sitta i sin egen stugvärme och fundera på vilka klappar som ska inhandlas och vilken sill som bör läggas in känns under stundom rätt märkligt.

 

¤¤¤¤

 

 

 

En bekant som sett/hört/läst/gissat att stickning är en hobby som det pysslas med i hushållet kontaktade mig för nån månad sen med en idé som hon gått och grunnat på. Att förena intresset för att sticka med att ge värme till nykomna flyktingar och andra frusna ute i samhället. Precis som hos oss hade släkt och vänner fått stickade alster tillverkat till sig för de närmsta åren. Det måste ju finnas nån form av nyttjande/uppnötningsperiod även för släkten, eller hur?

 

Nåväl...idén bygger på att man stickar/virkar det man tycker verka vettigt och samlar sen ihop det, skänker sedan till asylboenden eller andra organisationer där det kan delas ut till de som behöver. Utan tvekan behöver många människor något varmt om händer, fötter och huvud....att komma till vintern i norra Sverige utan vinterkläder är onekligen rätt kämpigt.

 

     

Facebook-gruppen Sticka Till Flyktingar startade således och är nu igång med flera hundra medlemmar. En del stickar, några levererar garn och några här och där är s.k spindlar...dvs samlar in färdiga alster och lämnar till boenden m.m

 

Det känns bra att göra något konkret och detta i kombination med ett intresse för hantverk. Att dra sitt strå till stacken.

 

  Två leveranser har lämnat hushållet med Svenska Kyrkans insamling som mottagare och nästa hög av färdiga alster är redan under uppbyggnad. 

 

 

Vill du vara med och bidra på något vis?

Leta rätt på oss på FB och berätta vad just du vill göra...

 

 

Mortuta

Av Lena - 14 december 2015 20:00

Dag 2

 

     

Vad är det som gör att man går med skämskuddekänsla ibland, över saker och ting som med största sannolikhet inte alls betraktas som så av andra? 

 

Vem, eller kanske vad är det som sätter ramarna och reglerna för vad som är tillåtet, bra kvalité eller bara rent okej? Är det så att vi ibland mörkar litegrann vad vi egentligen gillar och istället ställer nåt intellektuellt på pallen för allmän kännedom?

Eh? okej....ingen som känner igen sig? Då är det väl bara jag då...eller inte bara jag, samlar ihop några minnesbilder och intryck från exempelvis släkt- och vänkrets genom tiderna. 

Kanske är det några lätt överdrivna och lite twistade exempel men ändå...

 

Vi får väl se om just DU känner igen dig i dessa exempel:

 

- Bonde/Ensam mamma/Präst söker en käresta följs troget, varenda avsnitt men vid fikaborden är det Agenda som förs upp som samtalsämne.

- Hasse Andersson eller Dolly Parton går varm i bilen och du ylar med som en galning i Får man ta hunden med till himlen varvat med Nine to Five men frågar nån om din Spotify-spellista åker Laleh och Lars Winnerbäck fram.

- Kassler med ost och ananasskiva får dina smaklökar att vattnas i hemlighet men då gästerna kommer är det sjutimmarskokad hjortstek som serveras.

- En resa till Ullared eller IKEA och shoppa järnet får dig att spinna loss men då någon frågar var du köpt din nya tröja blir svaret kanske nån liten läcker butik för dyra slantar.

 

Ni fattar va?

 

Kanske det är så att jag har missuppfattat både min egen och andras omvärld, men jag tycker att det är såhär alldeles för mycket. 

Visst borde man väl mer ärligt kunna stå för sina åsikter och val utan att invänta vad som omvärlden ska godkänna?

 

Så för att göra det enklare för er andra att kliva fram ur skämskuddeträsket....

 

- Jag älskar att titta på Say yes to the dress och Sister Wives på kanalen TLC

- Min favoritlåt genom de senaste 25 åren är How am I supposed to live without you med Michael Bolton. Smörig som f-n men såå bra.

Nejmenjustja, skulle ju inte förminska mina val, så var det ju....

 

 

Så, då blir det spännande att se om just du lyfter på locket och berättar något...

 

 

 

 

Vi ses imorgon

 

 

mortuta


Presentation


Välkommen att dela mina funderingar...

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26
27
28
29
30 31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ mortuta med Blogkeen
Följ mortuta med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se