Direktlänk till inlägg 30 juli 2017

Tema BLÅ

Av Lena - 30 juli 2017 10:17

   Jag har sagt det förr och säger det igen. Genom en kameralins ter sig omvärlden annorlunda än vanligt. Omgivningen övergår från att vara en transporttunnel från A till B till att locka fram nyfikenheten, berättandet och fantasin. Lägg sen till ett tema som stoppas in i tankarna och huvudet, ja då blir det en annan dimension på även de mest kända miljöerna.

Kan inte nog tacka min kära vän Eva för att ha invigt mig i denna s. k. lek. Minns med värme den där gången i Stockholm då vi två irrade runt i jakt på röda saker, satt på fik och jämförde våra bilder och kunde konstatera att vi, trots att vi gått i stort sett bredvid varandra fotograferat helt olika motiv och detaljer. Långa samtal, många skratt och insikter/upptäckter blev resultatet.

 

Nåväl, St Julians och Sliema är de två närmsta orterna i tjejernas vardagsliv och det är givetvis där jag promenerat mest de senaste tio åren. Strandflanerat och klippklättrat och grändvandrat i all oändlighet men ofta med sikte och plan för någon speciell plats. Alltså dags att prova på temafoto för att se något annat.

 

Förberedelserna var gjorda, dvs en burk var fylld med små lappar där jag skrivit ner en massa ord.Har mest verb och adjektiv den här gången men ska nog fylla på burken med  ännu klurigare ord vad det lider. En burk som för övrigt nog ska följa med i väskan hädanefter, man vet ju aldrig när andan faller på?

 

Lapp drogs och där stod BLÅ. Okej...det saknas ju inte blå motiv på en plats där havet är blått och himlen klarblå utan ett enda litet skruttmoln nånsin.

(haha, en kväll hade vi en lång diskussion om vilka färger som verkligen fanns och då speciellt blå..om det var ett typ av hjärnspöke att kunna se havets eller himlens blå nyanser..att det då behövs ljusets reflektioner och hur är det då med blå blommor, är de blå på riktigt utan att få hjälp av ljuset osv.osv...)

 

Tillbaka till temat, på med bra skor och pigg blick. Fick med maken på noterna eftersom han om någon behöver öva på fantasiblicken...

  och hans blå skor få bli en perfekt start på bildspelet.

 

Vad kan man då lära sig om staden Sliema med hjälp av blå bilder?

 

      Den speciella byggnadsstilen som finns i Sliema innefattar bland annat skarpa färger runt fönster och på dörrar. Det är oftast grönt, rött eller blått. Piggar definitivt upp de sandstensfärgade huskropparna. Många lyftkranar syns överallt och det brukar anses vara tecken på ett land/stad i utveckling, på något vis i alla fall. Somliga byggen och lyftkranar har vi sett under många år nu och de verkar vara igång i typ intervaller och andra går det hiskeligt fort att göra klart. Handlar väl som vanligt om pengatillgång.

 

     Man vill gärna sitta i skuggan och hänga, åtminstone då det är uppåt 40 grader..om man nu inte rent av går in och vilar inomhus och kikar fram vid sextiden då det blivit mer drägligt.  De med en liten uteplats fyller den, precis som vi här med möbler och blommor. Mitt i sommaren är det såklart inte något prunkande växtlighet att skryta med, det mesta har blommat redan i april och maj, synd för alla de som bara ser de grönbruna rabatterna med kämpande gräs och buskar. Våren är jättefin här och bör upplevas.  

 

 

      Havet är blått, ingen tvekan om det.

Vill du bada i Sliema går du bara ner i havet, i stort sett var som helst efter den fina strandpromenaden. Man går längs havskanten kilometer efter kilometer från St Julians till Sliema. Långa mjukslipade klippor som då förstås är tokheta att gå på om man får för sig att gå där under dagtid. jag börjar nu, efter såå många år förstå varför de där rutinerade badarna har gummiskor på fötterna, fula men uppenbart bra. Själva hoppar vi runt som på glödande kol för att komma ner i vattnet. Nästa gång vi reser ner...då...ska jag ha köpt egna plastskor.

 

      Folk överallt! Det är tokmycket folk på en del platser under en del tider på dagen, till exempel på strandpromenaden då det är lite av en turistmagnet att flanera och ta fina bilder ut över havet. Smågatorna däremot är verkligen mer av småstadskänsla. Stadsdelspolisen som övervakar nån korsning med nåt bygge eller kanske bara patrullerar rent allmänt. Byggkillarna på väg till eller från något. Efter att ha sett otaliga yrkesgrupper med yrkesuniform kan konstateras att blått är populärt. Såg och fångade dessutom oväntat många sommarflanörer klädda  i nyanser av blått. Undrar varför ? Nån som har någon oprövad teori? 

Besparar er horderna av språkgrupper med stora blå ryggsäckar ÖVERALLT i St Julians. De finns överallt och i de allra flesta fall märks de av på ett bra sätt men stundtals blir det lite av myggsvärmskänsla. Det är verkligen språkkursernas Mecka och gissningsvis finns det ett tjugotal olika internationella skolor. Eh, kanske man ska söka jobb där?

 

    Det är trångt om utrymmet och några stora grönområden finns inte om du är i St Julians i alla fall, Sliema bjuder på lite fler platser att få skugga i.

Ja, nån liten park här och där förstås men inte att jämföra med nordiska referenser där vi är vana att barn kan skutta ut lite här och var och leka. Därför är det oerhört viktigt med lekparker med mycket att göra och då vi nu är morföräldrar till en skrutt som bara älskar att springa och klättra och gunga blir det många besök...på tidiga morgnar och kvällar då det är lagom värme för ruschkaneåkning.  

 

     

Vilken lyx att kunna gå en bit efter gatan och köpa frukt och grönsaker som odlats på farmen som ligger just utanför stan. Närodlat hurra!

Vilken lyx att hänga tvätt som torkar på nån timme. Även här var det överskott på blå nyanser av textilier som hängde på olika torklinor....märkligt.

Vilket kamikaze-uppdrag att mitt i den intensiva trafiken få för sig att hyra cykel och bege sig ut på upptäcktsfärd. Fast...ändå en bra idé då förstagångsbesökare får se lite annat än det hop on-hop offbussarna erbjuder.

Har dock inte provat detta själv då det är nytt för i år, gillar mest att gå och gå och gå...

 

 ¤¤¤

Sen tog orken slut och vi hamnade på en uteserverering.  Det är viktigt med vätska då det är varmt, eller hur?

 

 


Avslutade vår blå dag med den finaste lille killen, klädd i blått från topp till tå.

 

¤¤¤

 

Mortuta

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 3 februari 2019 17:03

    Hej världen!   Jag lever....   Bloggandet har definitivt legat på is, eller kanske rättare sagt under täcket med flunsan som sällskap.   Blä och usch så sjuk jag varit. Flunsan tog greppet över kroppen, dock inte det positiva si...

Av Lena - 2 januari 2019 08:00


    Precis som hos många andra med skrivarklåda ska det nu presenteras en sorts årsredovisning av 2018. En summering av vad mortuta tänkt och gjort under det nu passerade året.   Lånar, precis som nån gång tidigare, Underbara Claras variant och...

Av Lena - 30 december 2018 21:38

        Det finns något filter inbyggt i föräldrar vad gäller att minnas hur det är att umgås med småbarn, man minns bara brottstycken av hur det var. Tur är väl det för annars skulle man förmodligen backa varje gång en liten knodd närmar s...

Av Lena - 20 december 2018 00:00

Konst är bra konstigt.  Alltså inte konstigt som knäppt utan mer att det kan vara så annorlunda och att det verkligen inte är givet att man ska gilla/beröras/påverkas på nåt vis av det man stöter på.   Somliga anser att det enda som kan få ha e...

Av Lena - 16 december 2018 22:02

    Hushållet har haft kalas.   Jojo, som så många tidigare nästanjulhelglördagar har vi samlat en hoper kära gamla vänner och julkalasat utav bara tusan. Det är rätt fantastiskt att dessa vänner slänger sina egna julbestyr åt sidan och kom...

Presentation


Välkommen att dela mina funderingar...

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Juli 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards