Direktlänk till inlägg 5 augusti 2017

Lyssnarmaraton

Av Lena - 5 augusti 2017 13:37

 


Lugn och ro i huset igen. Gäster av alla slag har åkt vidare på nya äventyr och en nästan overklig tystnad inföll sig en bit in på förmiddagen. Den senaste veckan har varit fylld av goda samtal, god mat och massor av skratt. Ja, givetvis också ett växelvis vandrande med lillafröken på armen så att föräldrarna fått vila lite extra. Damen ifråga är helt klart inte särskilt imponerad av vare sig vagnåkande eller andra varianter av planlägesvilande. Så...bäras över farmors/farfars/andra släktingars axlar eller armar har istället funkat perfekt.

 

Vädret idag har verkligen inte bjudit upp till några hopp och skutt-aktiviteter, nej tvärtom. Med starka vindar som fått även det mest hemkära löv på äppelträden att lossna och blåsa iväg och med moln som hotat om regnväder har innesittardagen varit ett faktum. Lägg sen till en rejält irriterad förkylningshals...soffläge, alltså!

 

 

 

Sommar i P1 är ett favoritprogram, numera inte bara på sommaren utan gärna när andan faller på året om. Måste medge att det är sällan som det blir av att lyssna då det sänds direkt, ni vet 13:05 varje dag...nej, det blir lite när som helst då och denna gång blev det både aktuella och ur arkivet.

 

En stor kopp kaffe och ett fem år gammalt Vinterprogram med Martina Haag fick inleda lyssnandet. Hon spelade in programmet hemma i sitt kök samtidigt som nyårsmiddagen lagades, en trevlig idé och det blev en rätt avslappnad känsla. En del snack om tonåringar, matlagning, relationer och skådespeleri. Ett lättsamt program utan några större sensationer, mycket humor men inte något som ger starka avtryck hos mig...tyvärr. Tror rentav att jag somnade till litegrann i mitten. Den sköna altansoffan och en varm filt kan ju ha bidragit en del...

 

Tack vare det blåsiga vädret torkade tvätten på rekordtid och det blev en bra paus-aktivititet att hänga upp alternativt ta in tvätt mellan lyssningarna.

 

¤¤¤

 

Nästa program blev skådespelerskan och regisssören Bahar Pars, en aktör kanske mest känd för sin roll som den nyinflyttade grannen i  filmen "En man som heter Ove". Ni vet, hon som bland mycket annat lär sig köra bil med Ove-karaktären.

Det var ett mycket intressant program där hon beskrev sin tidiga barndom i Iran, ungdoms- och tonårsrevolt och sen också en krokig väg fram till sin nuvarande profession. Bland annat beskriver hon hur hon på scenskolan i stort sett endast tilldelas ung invandrare i svenska samhället-roller trots att hon levt i stort sett hela livet här och då hon tillbringade en längre tid i Iran fick rollerav samma karaktär även där. Utanförskap i båda lägret, så att säga. Bahar öste beröm över sin mamma som stått ut med hennes tonårsrevolt av den högre skolan, även det får man ta del av i programmet. Det hela avslutas med att hon intervjuar sin mamma som får berätta om några reflektioner av att flytta till Sverige. Hon beskrev bland annat om hur hon i början tyckte att alla svenskar pratade så väldigt mycket om vädret, alltid detta väder....och avslutade med att säga att hon numera pratade väder minst lika mycket som alla infödda svenskar. 

Rekommenderar dig att lyssna!

 

 

¤¤¤

 

Mer tvätt, mer småpyssel och en sockerkaka i ugnen innan det var dags för nästa program.

 

Det blev faktiskt programmet för dagen; Sven Melander. Ett prat om hans liv, karriär, kollegor och det var till en början ett rättvanligt snack och absolut ingen kioskvältare. Tunga ämnen som en begynnande alkoholism på 90-talet sveptes förbi, så även en del annat som hade kunnat bli nåt. Dock känslosamt och varmt då förhållandet till den nu avlidne brodern beskrevs.  

Men plötsligt blev det väldigt intressant då Sven M pratade om sitt ställningstagande mot det näthat som artisten Zara Larsson utstått/får utstå. Detta då hon, i sociala medier sagt att hon hatar alla män efter upprepade fall av våldtäkter och andra övergrepp som skett på festivaler. Melander spelade då in en sekvens på sin FB-sida där han försvarade Zara Larssons uttalande och sa att problemet var hos män som grupp och kollektiv, ett förtryck mot kvinnor. Detta ledde till, berättar han, en storm av kommentarer från diverse män, killar, gubbar som alla hade det gemensamt att de skrev de mest galna saker....utifrån åsikten att de kände hotade och kränkta av Larssons syn på män.

Sven Melander småfnissar nästan då han filosoferar över dessa män och deras inlägg till honom, väldigt många med beskrivning av vilka under midjan-saker de skulle göra med honom.

 

Hör på detta, väl spenderad timme.

 

¤¤¤

 

Efter detta tog sömnen överhand och inte ens ett tretår av det numer rätt dåliga kaffet kunde hindra lunchtuppluren att klicka in. Mycket behagligt.

 

Nästa lyssnartillfälle får bli en djupdykning i de riktigt gamla programmen, kan bli intressant och se om de håller för ålderstrecket.

 

Har du haft några Sommarprogram som favoriter i år? Tips mottages.

 

Mortuta




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 3 februari 2019 17:03

    Hej världen!   Jag lever....   Bloggandet har definitivt legat på is, eller kanske rättare sagt under täcket med flunsan som sällskap.   Blä och usch så sjuk jag varit. Flunsan tog greppet över kroppen, dock inte det positiva si...

Av Lena - 2 januari 2019 08:00


    Precis som hos många andra med skrivarklåda ska det nu presenteras en sorts årsredovisning av 2018. En summering av vad mortuta tänkt och gjort under det nu passerade året.   Lånar, precis som nån gång tidigare, Underbara Claras variant och...

Av Lena - 30 december 2018 21:38

        Det finns något filter inbyggt i föräldrar vad gäller att minnas hur det är att umgås med småbarn, man minns bara brottstycken av hur det var. Tur är väl det för annars skulle man förmodligen backa varje gång en liten knodd närmar s...

Av Lena - 20 december 2018 00:00

Konst är bra konstigt.  Alltså inte konstigt som knäppt utan mer att det kan vara så annorlunda och att det verkligen inte är givet att man ska gilla/beröras/påverkas på nåt vis av det man stöter på.   Somliga anser att det enda som kan få ha e...

Av Lena - 16 december 2018 22:02

    Hushållet har haft kalas.   Jojo, som så många tidigare nästanjulhelglördagar har vi samlat en hoper kära gamla vänner och julkalasat utav bara tusan. Det är rätt fantastiskt att dessa vänner slänger sina egna julbestyr åt sidan och kom...

Presentation


Välkommen att dela mina funderingar...

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards