Direktlänk till inlägg 5 augusti 2017

Lyssnarmaraton

Av Lena - 5 augusti 2017 13:37

 


Lugn och ro i huset igen. Gäster av alla slag har åkt vidare på nya äventyr och en nästan overklig tystnad inföll sig en bit in på förmiddagen. Den senaste veckan har varit fylld av goda samtal, god mat och massor av skratt. Ja, givetvis också ett växelvis vandrande med lillafröken på armen så att föräldrarna fått vila lite extra. Damen ifråga är helt klart inte särskilt imponerad av vare sig vagnåkande eller andra varianter av planlägesvilande. Så...bäras över farmors/farfars/andra släktingars axlar eller armar har istället funkat perfekt.

 

Vädret idag har verkligen inte bjudit upp till några hopp och skutt-aktiviteter, nej tvärtom. Med starka vindar som fått även det mest hemkära löv på äppelträden att lossna och blåsa iväg och med moln som hotat om regnväder har innesittardagen varit ett faktum. Lägg sen till en rejält irriterad förkylningshals...soffläge, alltså!

 

 

 

Sommar i P1 är ett favoritprogram, numera inte bara på sommaren utan gärna när andan faller på året om. Måste medge att det är sällan som det blir av att lyssna då det sänds direkt, ni vet 13:05 varje dag...nej, det blir lite när som helst då och denna gång blev det både aktuella och ur arkivet.

 

En stor kopp kaffe och ett fem år gammalt Vinterprogram med Martina Haag fick inleda lyssnandet. Hon spelade in programmet hemma i sitt kök samtidigt som nyårsmiddagen lagades, en trevlig idé och det blev en rätt avslappnad känsla. En del snack om tonåringar, matlagning, relationer och skådespeleri. Ett lättsamt program utan några större sensationer, mycket humor men inte något som ger starka avtryck hos mig...tyvärr. Tror rentav att jag somnade till litegrann i mitten. Den sköna altansoffan och en varm filt kan ju ha bidragit en del...

 

Tack vare det blåsiga vädret torkade tvätten på rekordtid och det blev en bra paus-aktivititet att hänga upp alternativt ta in tvätt mellan lyssningarna.

 

¤¤¤

 

Nästa program blev skådespelerskan och regisssören Bahar Pars, en aktör kanske mest känd för sin roll som den nyinflyttade grannen i  filmen "En man som heter Ove". Ni vet, hon som bland mycket annat lär sig köra bil med Ove-karaktären.

Det var ett mycket intressant program där hon beskrev sin tidiga barndom i Iran, ungdoms- och tonårsrevolt och sen också en krokig väg fram till sin nuvarande profession. Bland annat beskriver hon hur hon på scenskolan i stort sett endast tilldelas ung invandrare i svenska samhället-roller trots att hon levt i stort sett hela livet här och då hon tillbringade en längre tid i Iran fick rollerav samma karaktär även där. Utanförskap i båda lägret, så att säga. Bahar öste beröm över sin mamma som stått ut med hennes tonårsrevolt av den högre skolan, även det får man ta del av i programmet. Det hela avslutas med att hon intervjuar sin mamma som får berätta om några reflektioner av att flytta till Sverige. Hon beskrev bland annat om hur hon i början tyckte att alla svenskar pratade så väldigt mycket om vädret, alltid detta väder....och avslutade med att säga att hon numera pratade väder minst lika mycket som alla infödda svenskar. 

Rekommenderar dig att lyssna!

 

 

¤¤¤

 

Mer tvätt, mer småpyssel och en sockerkaka i ugnen innan det var dags för nästa program.

 

Det blev faktiskt programmet för dagen; Sven Melander. Ett prat om hans liv, karriär, kollegor och det var till en början ett rättvanligt snack och absolut ingen kioskvältare. Tunga ämnen som en begynnande alkoholism på 90-talet sveptes förbi, så även en del annat som hade kunnat bli nåt. Dock känslosamt och varmt då förhållandet till den nu avlidne brodern beskrevs.  

Men plötsligt blev det väldigt intressant då Sven M pratade om sitt ställningstagande mot det näthat som artisten Zara Larsson utstått/får utstå. Detta då hon, i sociala medier sagt att hon hatar alla män efter upprepade fall av våldtäkter och andra övergrepp som skett på festivaler. Melander spelade då in en sekvens på sin FB-sida där han försvarade Zara Larssons uttalande och sa att problemet var hos män som grupp och kollektiv, ett förtryck mot kvinnor. Detta ledde till, berättar han, en storm av kommentarer från diverse män, killar, gubbar som alla hade det gemensamt att de skrev de mest galna saker....utifrån åsikten att de kände hotade och kränkta av Larssons syn på män.

Sven Melander småfnissar nästan då han filosoferar över dessa män och deras inlägg till honom, väldigt många med beskrivning av vilka under midjan-saker de skulle göra med honom.

 

Hör på detta, väl spenderad timme.

 

¤¤¤

 

Efter detta tog sömnen överhand och inte ens ett tretår av det numer rätt dåliga kaffet kunde hindra lunchtuppluren att klicka in. Mycket behagligt.

 

Nästa lyssnartillfälle får bli en djupdykning i de riktigt gamla programmen, kan bli intressant och se om de håller för ålderstrecket.

 

Har du haft några Sommarprogram som favoriter i år? Tips mottages.

 

Mortuta
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - Torsdag 18 okt 15:27

    Efter att ha befunnit sig några timmar i Berlin blev vi, eller mest jag då maken varit i stan förr och redan sett en del, varse att här finns det historia att berätta. Historia från mindre goda tider....so to say     Många platser oc...

Av Lena - Onsdag 17 okt 21:42

      Berlin. Ja, vad ska man säga?   Stort? Javars...tillräckligt för att, en i släkt- och vänkrets välkänd, vimshjärna ska ha en rejäl chans att virra bort sig. Storstadsfeeling? Ja, om man med det menar att det kryllar av asiati...

Av Lena - Onsdag 17 okt 20:15

   Hej världen! Jag är på igen...helt klart. Känns roligt igen att skriva och tankarna ställer sig mer eller mindre på kö för att få chansen att komma ut i mer eller mindre begripliga texter. Förhoppningsvis vill ni dela detta med mig.   Varf...

Av Lena - 18 november 2017 17:20

      Vem i friden är det som vrider upp tidsklockan vid den här tiden....varje år! Det känns likadant varje senhöst. Efter en september där man lurar sig själv att det fortfarande på något vis är sommar, går i lite för tunna kläder och hänge...

Av Lena - 15 oktober 2017 11:55

    Människor, både i  bekantskapskrets men också de i periferin svarar på frågan om hur ofta de storstädar med ett frågande ansiktsuttryck. Svar såsom: "vadå, jag städar varje vecka eller i alla fall röjer ordentligt var 14:e dag" till "städ...

Presentation


Välkommen att dela mina funderingar...

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ mortuta med Blogkeen
Följ mortuta med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se