Direktlänk till inlägg 6 augusti 2017

Vad är det för fel?

Av Lena - 6 augusti 2017 13:30

Det senaste dygnet har tidningar och sociala medier fyllts med kommentarer och reflektioner om den tidigare finansministern Anders Borgs öden och äventyr på skärgårdskalas. Nej, jag tänker verkligen inte skämta bort och förminska hur han, enligt media betett sig och vad han kallat både män och kvinnor. Tvärtom funderar jag rätt mycket över vad detta än en gång visar om det sedan århundraden det snedvridna kvinno/manssyn som råder.

 

I det aktuella fallet ska ovan nämnda man ( ja, man ska som vanligt inte vara hundra säker på att allt som presenterats är sant, men situationen som sådan har ju bekräftats skett) både blottat sig, tafsat på män och kvinnor och kallat dem nedvärderande saker...idiot är väl det närmaste man kan komma i beskrivning. Genom livet har det dykt upp såna här snillen som i berusat tillstånd betett sig som svin och som senare fått veta det olämpliga i agerandet (hoppas jag i alla fall). Intet nytt under solen alltså, men inte något att skylla på..ni vet spriten in vettet ut-prinipen.

 

 

Skillnaden den här gången är att Borg, då han blir varse om vad han gjort ( vet tydligen inte själv vad som skett) skriver en ursäkt på FB och på nåt sätt tror att allt är bra där. Ja,ja..kanske en snabb och desperat handling i samråd med sin försvarsadvokatagerande sambo och inte så konstigt. Förstår att han vill på något vis förklara och rentvå...

 

 

Det som däremot är konstigt, sjukt och ett bevis på ett betydligt större problem är de heja-rop och klapp på axeln-kommentarer som följde. Till allra största del män som skriver i stil med sånt kan hända den bäste, vi har alla varit utarbetade, osv. Hallå? Vad är felet? Skyll inte på utarbetning och överdos av alkohol, låt inte det bli försvaret och skälet till att ord och händelser sker.

 

 

Min åsikt är att sexistiska/människokränkande åsikter finns, via generationers maktstrukturer rotade hos en chockerande stor del av mänskligheten och det absolut inte spriten som planterar in detta i hjärnan. Spriten är tyvärr dock en form av katalysator som lockar fram ulven från fårakläderna. Om ingen drack sprit..ja, då skulle vi kanske höra färre saker men det finns fortfarande där, helt klart.

 

 

Idag lade dottern på Malta ut följande fundering: 

"Can we please all be feminist and not raise boys into men who will shout "Should I rape you tonight?" from their car, like someone did at me last night when walking home."

 

(Upprörde mig till nivå högt blodtrycksläge...och givetvis också dottern och de som därefter deltog i diskussionen...)

Utan att ha fakta kan man gissa att den killen som sa detta inte blev kritiserad av sina vänner i bilen, i stil med " men alltså hallå där...hotade du en kvinna om våldtäkt, det är helt förkastligt och att du ens tänker tanken är helt galet"...nej, tvivlar på det.

 

En enskild händelse som med stor säkerhet kunnat hända var som helst...

 

Hur ska vi kunna vända denna snedvridna människosyn?

Går det överhuvudtaget att förändra?

 

Du man/yngling/gubbe som inte gör/säger/tänker på detta sätt som killen i bilen, Anders Borg eller andra av samma typ MÅSTE REAGERA för att inte vara en del av detta. Påpeka för de som till exempel kommenterar kvinnors utseende/beteende att det inte är okej...på jobbet, på idrottsplanen, på krogen m.m. 

 

Du kvinna/tjej/tant MÅSTE REAGERA då du blir utsatt. (lättare sagt än gjort..jag vet) Känns sorgligt att skriva och inte om, för jag kan ta gift på att alla vi har varit med om detta...på något vis. 

 

Vi MÅSTE FOSTRA våra pojkar till en vettig kvinnosyn...eller jag vill nog kalla det människo-syn. Vara förebilder som ger killar trygghet utan att trycka ner.

Vi MÅSTE LÄRA våra flickor att de har 100% äganderätt till sin egen kropp och att på samma sätt ge styrka och självförtroende.

 

Att det dessutom finns en stor mängd samhälleliga och politiska och religiösa maktstrukturer som sätter upp gigantiska käppar i hjulet, gör inte ett förändringsarbete lättare. 

 

Men jag ska göra allt jag kan med de små knoddar vi har i vår närhet. 

 

Puh, nu har blodtrycket gått ner...

 

Mortuta

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 3 februari 2019 17:03

    Hej världen!   Jag lever....   Bloggandet har definitivt legat på is, eller kanske rättare sagt under täcket med flunsan som sällskap.   Blä och usch så sjuk jag varit. Flunsan tog greppet över kroppen, dock inte det positiva si...

Av Lena - 2 januari 2019 08:00


    Precis som hos många andra med skrivarklåda ska det nu presenteras en sorts årsredovisning av 2018. En summering av vad mortuta tänkt och gjort under det nu passerade året.   Lånar, precis som nån gång tidigare, Underbara Claras variant och...

Av Lena - 30 december 2018 21:38

        Det finns något filter inbyggt i föräldrar vad gäller att minnas hur det är att umgås med småbarn, man minns bara brottstycken av hur det var. Tur är väl det för annars skulle man förmodligen backa varje gång en liten knodd närmar s...

Av Lena - 20 december 2018 00:00

Konst är bra konstigt.  Alltså inte konstigt som knäppt utan mer att det kan vara så annorlunda och att det verkligen inte är givet att man ska gilla/beröras/påverkas på nåt vis av det man stöter på.   Somliga anser att det enda som kan få ha e...

Av Lena - 16 december 2018 22:02

    Hushållet har haft kalas.   Jojo, som så många tidigare nästanjulhelglördagar har vi samlat en hoper kära gamla vänner och julkalasat utav bara tusan. Det är rätt fantastiskt att dessa vänner slänger sina egna julbestyr åt sidan och kom...

Presentation


Välkommen att dela mina funderingar...

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards